İhracat, Şubat-2010’dan Itibaren Ilk Defa Düştü

Fatih Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyeleri, Mart ayı ihracat hacminin Şubat-2010’dan itibaren bir önceki...

Fatih Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyeleri, Mart ayı ihracat hacminin Şubat-2010’dan itibaren bir önceki yılın aynı ayına göre ilk defa düşüş kaydetmiş olmasını, dış ticaret hedefleri açısından olumsuz gelişme olarak yorumladı.

Öğretim üyelerinin, İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mart ayı dış ticaret verileriyle ilgili değerlendirmeleri İntrade adlı dış ticaret bülteninde yer aldı. İthalata bağımlı bir büyüme yapısına sahip Türkiye'nin ithalat oranındaki düşmenin, önceki aylarda iç talepte yaşanan canlanmanın yerini Mart ayında daralmaya bıraktığına işaret ettiğine dikkat çekilen bültende, AB’ye ihracatın beklentilerin aksine düşmesinin, genel ihracatta azalmanın temel nedeni olarak göründüğü kaydedildi. Bültende ayrıca şu görüşlere yer verildi:

Reklam
Reklam

* Fasıllar düzeyinde Türkiye’nin ihracatı değerlendirildiğinde, en fazla ihracat yapılan sektörler olan otomotiv, hazır giyim ve konfeksiyon ile demir-çelik sektörleri, uluslararası piyasalarda rekabeti oldukça yüksek sektörlerdir. 150 milyar dolarlık eşikten sonra bu sektörlerde ihracat artışı ile genel ihracat hedeflerine ulaşmak zor olacaktır. İhracat hacmine ve dış ticaret dengesine ilişkin hedeflere ulaşmak için ihracatta rekabeti yüksek ve ileri teknolojili ürünlere odaklanmanın gerektiği bir kez daha görülmüştür.

* İthalattaki azalışın ihracattaki azalıştan fazla olması ise Mart ayında beklentilerin aksine dış ticaret açığının azalmasını ve ihracatın ithalatı karşılama oranının yükselmesini sonuç vermiştir.

* Türkiye’nin bir önceki yıla ve bu yılın dünya ortalamasına göre daha yüksek bir büyüme kaydedeceği beklentisi ise dış ticaret açığının sonraki aylarda yeniden artacağı beklentisini doğurmaktadır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: