İhracata hızlı alarm duvarı

BURSA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kontrol Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Filiz Soydal, Avrupa Birliği ülkelerinin "Hızlı Alarm" sistemi ile aflotoksin ve zararlı maddeler içeren gıda ürünlerini sınır kapılarından geri çevirdiklerini söyledi.

Uludağ İhracatçılar Birliği'nde düzenlenen "Tarıma Dayalı Sanayi ve İhracat Beklentileri" konulu panele konuşmacı olarak katılan Filiz Soydal, ihracat için yurt dışına gönderilen Türk gıda ürünlerinden hızlı alarm sistemine yakalanarak iade edilenlerin yüzde 1 oranında kaldığını belirterek, "Bir sene içerisinde 15 bin partilik gıda sertifikası düzenlendi. Bunlardan 154 tanesi geri döndü" dedi.

Reklam
Reklam

Kuru meyvelerde iade sebeplerinin başında aflotoksin geldiğini ifade eden Filiz Soydal, yaş meyve ve sebzelerde çeşitli zararlı maddeler, baharatlarda da sağlığa zararlı boyalar tespit edildiğini söyledi. Hızlı alarm sistemi sayesinde insan sağlığına zararlı gıda maddelerinin sınır kapılarından geri çevrilirken, Avrupa Birliği'ne üye ülkelere de bilgi verildiğini anlatan Soydal, "Avrupa Birliği'nden iade edilen ürünler, ülkemize giriş sırasında izlenebilirlik çalışmaları kontrole tabi tutularak, Türk tüketicisine sunumunun önüne geçiliyor" diye konuştu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Dairesi (TAGEM) Genel Müdürü Doç. Dr. Hasan Ekiz de Türkiye'deki tarımsal araştırmalar hakkında bilgi verdi. Tarımda AR-GE çalışmalarının yeterli seviyede olmadığını anlatan Ekiz, "Artık (ben ürettim, kim alırsa alsın) dönemi geçti. Tarladan tüketicinin sofrasına gelinceye kadar her aşama belirli kurallara bağlı. Tüketici memnuniyeti esas alınarak üretim yaparken hem çevreye önem verilecek hem de daha az ilaç kullanılacak" dedi.
Panel, çok sayıda özel ve kamu kuruluş temsilcileri tarafından takip edildi.

Reklam
Reklam