İhracata hızlı izin genelgesi

ANKARA(ANKA)-İhracatın önündeki bürokratik engellerin kaldırdılması gerekçesiyle prosedürün hızlanması için Başbakanlık tarafından bir genelge yayımlandı. İhracat Stratejik Planı çerçevesinde ihracat artışının sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması amacıyla bürokratik engeller kaldırılarak işlemler hızlandırılacak.

İhracat işlemlerinin hızlandırılması ile ilgili Başbakanlık genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. İhracat Stratejik Planı çerçevesinde ihracat artışının sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması amacıyla bürokratik engellerin kaldırılarak işlemlerin hızlandırılması ve rekabetçi bir yapının oluşturulması için yeni tedbirler alınıyor. İhracat sistemi içerisinde görevli olan kamu kurum ve kuruluşlar ile meslek kuruluşlarının ihracat işlemlerini süratle sonuçlandırması için gerekli tedbirleri alacak. Kamu kurum ve kuruluşlar, ihracatı ilgilendiren yönetmelik, tebliğ ve diğer alt düzenleyici ilişkin görüşlerini 10 iş günü içerisinde bildirebilecek. Görüş bildirilmemesi üzerine görüş olumlu kabul edilecek.

Reklam
Reklam

GÖRÜŞ BİLDİRME SÜRESİ 10 GÜN İLE SINIRLANDIRILDI

Yüksek Planlama Kurulu ile Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu'nun karar alma süreçlerinin hızlandırılması için kurullarca görüşleri istenilen kurum ve kuruluşlara 10 iş günü içerisinde görüşlerini bildirme zorunluluğu getiriliyor. İhracı kamu kurum ve kuruluşlarının iznine tâbi eşyaların Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlarının belirlenmesi ile uygulama usul ve esasları Gümrük Müsteşarlığı ile ortak belirlenecek. İhraç eşyası için Gümrük Müsteşarlığı bilgisayar sistemi BİLGE'ye kayıtlı olanlar dışında başka bir belge aranmayacak.