İhracatçı Barıştan Umutlu, Güneydoğu’da Yatırım Araştırıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2013 ilk çeyrek eğilim anketine göre ihracatçı firmaların yüzde 75,8’i terör...

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2013 ilk çeyrek eğilim anketine göre ihracatçı firmaların yüzde 75,8’i terör sorununun biteceği, ülkeye barışın geleceği kanaatinde. Bu oran, ilk 500 firma içinde yüzde 83,1’i buluyor. Ülkede yeni yatırım yapmaya eğilen ihracatçıların yarısı Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerini kapsayan 6. Bölge’ye yönelmeyi planlıyor.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bölgede yatırım planlayan firmalar, yeni yatırım planlayan firmaların neredeyse yarısı. Bu firmaların yüzde 60,5’i yatırım nedeni olarak mevcut teşviklerin artırılmasını ve kalıcı barışın tesisi için gerekli adımların atılmasını ortaya koyuyor.” dedi. Bölgede yatırım yapmayı planlamayan firmaların yüzde 40’ının ülke içinde bir yatırım planlamadığını vurgulayan Büyükekşi, “Süreç ilerledikçe bölgede yeni yatırımların artacağını umut ediyorum. TİM olarak bunu artıracak çalışmalara devam edeceğiz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Büyükekşi, Başbakan Tayyip Erdoğan ile birlikte bugün başlayacakları ABD ziyaretine de değindi. ABD ile AB arasında yapılacak serbest ticaret anlaşmasının Türkiye’ye karşı haksız rekabet doğuracağına işaret eden Büyükekşi, “Türkiye ile ABD arasında; AB ile ABD arasında yapılacak anlaşmayla aynı zamanda serbest ticaret anlaşması yapılmasını diliyoruz.” dedi. Büyükekşi, ABD’ye yapılan ihracatı artırmak için yapılacak anlaşmanın öneminin büyük olduğunu aktarırken, “Bizim asıl muhatabımız AB. Anlaşmanın Türkiye’ye olumsuz etkilerini ölçen bir etki analizi yaptırıyoruz. Bunu ilgili yerlere sunacağız.” şeklinde konuştu.

Anket sonuçlarına göre ihracat yapılırken karşılaşılan en büyük sorun, yüzde 62 ile rekabetçi fiyat sunamama. İhracatçıların genel anlamda karşılaştıkları sorun ise yine aynı oranla enerji maliyetleri. Bu sorunu yüzde 51 ile döviz kurları takip ediyor. İhracatçıların yüzde 45 gibi bir oranla, finansman maliyeti sorunu ile karşı karşıya bulunduğundan yakınan Büyükekşi, reeskont kredilerinde vadenin 1 seneye uzatılması için gerekli yasanın süratle çıkmasını talep etti.

Reklam
Reklam

Anketten öne çıkan başlıklar şöyle:
- Ankete ayrı sektörlerden 502 ihracatçı firma katıldı.
- Firmaların yüzde 39’u üretimini, yüzde 41’i ise ihracatını yılın ilk çeyreğinde artırdı.
- İkinci çeyrekte ihracatçı firmaların yüzde 43,6’sı üretiminin, yüzde 42,4’ü ise ihracatının artacağına kanaat getiriyor.
- İkinci çeyrekte ilk kez girilmesi planlanan ilk 5 ülke sırasıyla, Rusya, ABD, Çin, Brezilya, Irak oldu.
- Firmalar ilk çeyrekte yüzde 42 oranında dış finansman talebine ihtiyaç duydu.
- İlk çeyrekte dış finansman talebinde yüzde 80 ile en çok özel bankalar tercih edildi.
- Döviz riskinden korunmak için firmaların hala 58’i bir önlem almıyor, en büyük gerekçe ise ithalat da yapıyor olmaları.
- Firmaların en fazla kullandıkları devlet destekleri ise yatırım ve istihdam destekleri oldu.
- İkinci çeyrekte ihracatçı firmalar yaklaşık 200 bin yeni istihdam sağlayacak
- İhracatçı firmalar, sene sonunda enflasyonun 7,09, büyümenin ise 6, 04 olacağını öngördü.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: