İhracatçı birliğinden, ziraat odaları başkanlarına tepki

Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Vekili Selçuk Toramanoğlu, Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı ve...

Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Vekili Selçuk Toramanoğlu, Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı ve Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı’yı eleştirdi. Toramanoğlu, bu iki ismin, ihracatçıyı üreticiler nezdinde zor durumda bırakmaya çalışma gayretinde olduğunu iddia etti.
Toramanoğlu, yaptığı açıklamada, Akbaşlı ve Avcı’nın, devamlı olarak Türk fındık ihracatçısı aleyhine demeçler verdiklerini, ihracatçıyı üreticiler nezdinde zor durumda bırakmaya çalıştıklarını ileri sürdü. Bu durumun, artık kabul edilemeyecek boyutlara ulaştığını vurgulayan Toramanoğlu, iki isme tepki gösterdi.
Yaptıkları üretimin niteliğine bakıldığında, sanayici-ihracatçı konumunda bulunan birlik üyelerinin, Türkiye fındık ihracatının yüzde 70’ini gerçekleştirdiğini hatırlatan Toramanoğlu, sanayici-ihracatçıların, üstlendikleri görevler bakımından takdir edilmeleri ve kendileriyle gurur duyulması gerektiğini kaydetti.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı’nın, birlik üyelerinin, üreticilerin çeşitli desteklerle daha fazla gelir elde etmesinden rahatsızlık duydukları yönünde açıklamada bulunduğunu ifade eden Toramanoğlu, desteklerden birlik üyelerinin rahatsızlık duyması için bir neden bulunmadığını aktararak, ''Aksine, ürünün desteklenmesi yerine, üreticinin desteklenmesini kurumsal görüş olarak ilk gündeme getiren kuruluşların başında Karadeniz İhracatçı Birliği gelmektedir. Çünkü üretici yerine ürünün desteklenmesi halinde oluşan suni fiyatlar, fındığın geleceğini kurtarmak adına olmazsa olmazı teşkil eder. Tüketim artışı sağlanmasının önündeki en önemli engeli teşkil eder. Bu konu her fırsatta gerek kamuoyuna, gerekse de ilgili bakanlarla yapılan toplantılarda, başta Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Gürsoy olmak üzere bütün yönetim kurulu üyelerince gündeme getirildi, getirilmeyede devam ediyor." dedi.
Toramanoğlu, Alan Bazlı Gelir Desteği uygulamasının hayata geçirilmesinde, eski Dış Ticaret Müsteşarlığı, şimdiki Ekonomi Bakanlığı ilgili birimlerindeki yetkililer ile ihracatçı birliklerinin katkısının büyük olduğunun altını çizdi. Alan Bazlı Gelir Desteği Ödemeleri'nin 3 yıl daha uzatılmasına ihtiyaç duyulduğu hususunun ihracatçı birlikleri temsilcileri tarafından Ulusal Fındık Konseyi'nin son toplantısında bir kez daha dile getirildiğinin altını çizen Toramanoğlu, Akbaşlı'nın, ihracatçıların bu durumdan şikayet ettiği yönündeki açıklamasını ise “tribüne oynamak” olarak değerlendirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz