Greenpeace’in Almanya’nın Hamburg kentinde bir markette satılan üzümlerden aldığı numunelerden yaptığı analizler sonucunda, Türk üzümlerinde ortalamanın üzerinde kimyasal ilaç bulunduğu iddialarına Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu tepki gösterdi. Türk üzümüne çevre örgütü Greenpeace’in leke sürdüğünü savunan Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu, Türkiye’de üretilen tüm ürünlerin gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini, meyve sebze üretiminin gıda güvenliği esas alınarak yapıldığını ifade etti.
Greenpeace’in web sayfasında başlık olarak Türk üzümünün geçen senelerden daha iyi durumda olduğu vurgulanırken, Greenpeace’in kendi kriterlerine göre yorum yapması tepki çekti. Diğer üretici ülkelerde üretilen ürünlerle karşılaştırıldığında rakip ülkelerin ethephon isimli yasaklı olgunlaşmayı sağlayıcı ilaç kullandığına işaret edildiğine vurgu yapan Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu, “Türk çiftçisi tarafından başarılı ve gıda üretilen ürünü kendi yorumuyla tebrik ederken, bu da yetmez görüşünü katması, objektifliğine gölge düşürmüştür.” görüşüne yer verdi.
Türkiye’de üretilen ve ihracatı gerçekleştirilen sofralık üzümlerin kontrollerinin ithalatı yapan süpermarketlerin kontrol firmaları tarafından hem bağdan hem de TIR’lardan numune alma şeklinde yapıldığına işaret eden Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu, Greenpeace’in iddialarının bilimsel dayanaktan uzak ve diğer tedarikçi ülkelere karşı Türkiye’yi zor duruma düşürmeyi amaçlayan yanlı bir tutum sergilediği izlenimi verdiğini; Almanya’ya üzüm ihracatı yapmayan Türk firmalarının isimlerinin iddialar arasında yer almasının Greenpeace’in çalışmasının ne denli ciddiyetten uzak olduğunu gösterdiğini iddia etti.
Greenpeace’in web sayfasında yayınladığı Türk üzümünün adı geçen firmalarla ilgili yaptırdığı analizlerin hem sayı hem de Avrupa Birliği Tarım Bakanlığı’nın üzüm için kabul ettiği değerlerin ve sayının tamamen altında olduğuna dikkati çeken Sektör Kurulu, “Türk üzümünün yasaklı olmayan ilaç içerdiği o belgelerde görülüyor. Bunun çarpıtılarak ticari çıkarlara hizmet eden söylemlerin Türkiye’nin gelişen gıda güvenlikli üretiminin gelişmesinden korkanlarca üretilmesi sektörü yolundan döndüremez.” açıklamasında bulundu.
Türkiye’den yaş üzüm ihracatının yaklaşık 20 gün önce başladığını ve 10 bin ton civarında bir ihracat olduğunu ifade eden Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı son 4 -5 yılda yürüttüğü çalışmalarla özellikle çiftçi kayıt sistemi ve fenomen tuzaklar pesticide kullanımı yerine tercih edilmektedir.” görüşlerine yer verdi.
Greenpeace’in Almanya’da yaptığı analizlerde Türk üzümünde ortalamanın 11 katı kimyasal ilaç kalıntısı bulduğu iddialarına rağmen Türkiye’deki marketlerde satılan ürünlerden numune alarak analiz yaptıran basın kuruluşları, İstanbul’da 5 ayrı noktadan rastgele seçtiği biber, armut ve üzümleri analiz ettirmiş, çıkan sonuçlara göre ürünler AB standartlarının üzerinde temiz çıkmıştı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz