“İhracatçı firmalarımız Afganistan’a kolaylıkla başvuru yapabilecekler”

Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Abdullah Akbulut, Madrid Protokolü’ne dahil olan Afganistan’a Türkiye’deki ihracatçı firmaların protokol çerçevesinde artık başvuru yapabileceklerini söyledi.

Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Abdullah Akbulut, Madrid Protokolü’ne dahil olan Afganistan’a Türkiye’deki ihracatçı firmaların protokol çerçevesinde artık başvuru yapabileceklerini söyledi. Akbulut, “Afganistan’a 26 Haziran 2018 itibariyle başvuru alımı başlayacak. Böylece marka başvurusu kolaylaşacak” dedi.

Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Abdullah Akbulut, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı’nın (WIPO) Afganistan’ın, Madrid Protokolü’ne dahil olduğunu açıklamasını değerlendirdi. Akbulut, Afganistan’a 26 Haziran 2018 itibariyle başvuru alımının başlayacağını belirterek ”Böylece marka başvurusu kolaylaşacak” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

101’inci üye Afganistan

Afganistan’ın Madrid protokolüne üye olmasının ardından açıklama yapan Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Abdullah Akbulut, “Türkiye’nin de içinde bulunduğu ve Afganistan’ın katılımıyla 101 üye sayısına ulaşan Madrid Protokolü, firmaların uluslararası marka başvurularını yapmasında kolaylık sağlamakta. Sonuç olarak ihracatçı firmalarımız 26 Haziran 2018 tarihinden itibaren Madrid Sistemine üye olan Afganistan’a, protokol çerçevesinde artık kolaylıkla başvuru yapabilecekler. Madrid Sistemi’ dünyada en etkin ve yaygın biçimde kullanılan uluslararası tescil sistemi konumunda. Dünya ticaret hacminin yüzde 80’den fazlasına sahip olan üye ülkelere her geçen yıl bir yenisi ekleniyor. Tek bir başvuru ile birden fazla ülkede tescil alabilmeye olanak sağlayan sistem ile AB ve OAPI (Afrika Fikri Haklar Organizasyonu) gibi toplulukları da kapsamakta“ diye konuştu.

Akbulut, Ekonomi Bakanlığı verilerini de paylaşarak şunları söyledi: “Afganistan, coğrafi konumu nedeniyle Çin ve Hindistan’ı birbirine bağlayan enerji koridoru üzerinde bulunmaktadır. Doğal kaynaklar açısından zengin olan ülke, petrol, doğalgaz ve kömür gibi enerji mineralleri, cam, seramik, inşaat, kimya ve gübre sanayiinde kullanılan madenler, çimento yapımında kullanılan kireç taşı ve kil ile mermer yataklarına sahiptir. Türkiye’nin Afganistan ile dış ticareti yıllara göre farklılık göstermektedir. 2012 yılına kadar artış eğiliminde olan Afganistan’a ihracat bu yıldan sonra düşüş eğilimine girmiştir. 2014 yılında yüzde 18,4, 2015 yılında da yüzde 13,3 azalmış ve 2016 yılında da devam etmiştir. Afganistan’la ülkemiz arasındaki ticaret hacmi 2016 yılında 155 milyon 200 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Ülkenin Madrid Protokolü’ne dahil olması marka başvurularını kolaylaştıracak ve ticaret hacmimiz artacaktır.”

Reklam
Reklam