İhracatçı ‘sıcak Para‘ Girişinden Kaygılı

İhracatçı, sıcak para kaynaklı kur dalgalanmalarından kaygılı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, kimi...

İhracatçı, sıcak para kaynaklı kur dalgalanmalarından kaygılı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, kimi ülkelerden para kaçışlarının arttığını belirterek; “Bu paralar Türkiye’ye gelebilir. Merkez Bankası süreci iyi yönetiyor, buna devam etmeli. Yoksa eski günlere dönmeyi temenni etmiyoruz.” dedi.

Mehmet Büyükekşi, 2012’nin ilk 6 ayına ait ihracat rakamlarını açıkladığı basın toplantısında ekonomiyi de değerlendirdi. Büyükekşi, Türkiye’nin üretim ve ihracatta önemli başarılar elde ettiğini dile getirdi. Diğer yandan sıcak paranın neden olduğu kur dalgalanmalarından kaygı duyduklarına işaret eden Büyükekşi, “Çin’de faizler geriliyor. Brezilya’dan para kaçışı var. Bu paralar Türkiye’ye gelebilir. Merkez Bankası süreci 2 senedir çok iyi yönetiyor, buna devam etmeli. Yoksa eski günlere dönmeyi temenni etmiyoruz.” ifadelerini kullandı. Büyükekşi, sepet kurun 2 TL’nin altına inmesi ile sıkıntılar görülebileceğini de aktardı. “Merkez Bankası, burada proaktif davranmalı, fiyat istikrarının yanı sıra finansal istikrarına da odaklanmalı. Bu, Türkiye’nin ekonomisi ve cari açık adına son derece önemli.” uyarılarında bulundu.

Reklam
Reklam

“IRAK 2013’TE EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKE OLABİLİR”

Toplantıda ihracata değinen TİM Başkanı, bu aralar sektörün karlarında gerileme görüldüğünden yakındı. Durumu ihracatçıların ekonomi ve siyaseti sorunlu bölgelerde fiyat kırmasına bağladı. Irak’ın 2013’te Türkiye’nin en fazla ürün gönderdiği ülke konumuna geleceğini öngören Mehmet Büyükekşi, ihracatın ithalatı karşılama oranının artışıyla 2023 hedefi olan yüzde 80 oranına yakalamada sıkıntı olmayacağını tahmin ettiğini belirtti.

Yeni Teşvik Yasası sonrasında, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile 6’ıncı bölgede yer alan illeri turladıklarından söz eden Büyükekşi, “Muş ve Şanlıurfa turlarımızın ardından o bölgelerde 3-4 yatırım olacağını öğrendik. Gelecek aylarda Adıyaman, Van ve Diyarbakır’a da gideceğiz. Umarım yeni yatırımlar oralarda da olacak.” dedi.

Büyükekşi, 2012 ilk 6 ayında ihracatın geçen seneye oranla yüzde 11,3 artarak 73 milyar dolar olduğunu duyurdu. Son olarak 2011’de en fazla ihracat yapan ilk 1.000 firma ile ilgili saptamalarda da bulunan Mehmet Büyükekşi, İhracatın yüzde 64,8’inin bunlar tarafından karşılandığını bildirdi. İhracatı Anadolu’ya yaymayı ve 1 milyar dolar ihracat barajını aşan il sayısını artırmayı hedeflediklerini hatırlatan Büyükekşi, bu hedefe doğru ilerlediklerini ekledi.

Reklam
Reklam

İlk 1.000 ihracatçı firma ile ilgili kimi veriler şöyle:

- İlk 1.000 ihracatçı firmanın 87,2 milyar dolarlık ihracatın yüzde 85,6’sını ilk 500 ihracatçı karşılarken, yüzde 14,4’lük bölümünü ikinci 500 ihracatçı yaptı.
- İstanbul 475 firma ile birinci olurken onu sırasıyla İzmir, Gaziantep, Kocaeli ve Bursa izledi.
- 2011’de ürün ihraç edilen firmaların yüzde 69’u üretici ihracatçı, yüzde 20,6’sı grup dış ticaret firması ve yüzde 10,4’ü sektörel – sermaye dış ticaret şirketi oldu.
- İlk 500’de yer alan ihracatçı firmaların ortalama karlılığı 5,22 iken ikinci 500’de rakam 5,52’ye çıktı..
- İlk 1.000 firma içinde Avrupa Birliği’ne yapılan ihracat geçen seneye göre düşerek yüzde 44,55 oldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz