İhracatçı ve sanayici "yüksek faize" karşı birleşiyor

İSTANBUL (ANKA) - Merkez Bankası'na karşı, gazetelere "Yeter artık faizi indir" başlıklı ilan vererek, "faizlerde şok indirim" isteyen ihracatçılar ve sendika konfederasyonlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kuruluş, yüksek faize karşı bu kez ortak bir toplantıda bir araya gelerek, önümüzdeki döneme ilişkin hareket planını belirleyecek.

Merkez Bankası'ndan, ilanla dile getirdikleri "şok indirim" taleplerine karşılık bulamayan ihracatçılar ile sendika konfederasyonları ve sivil toplum örgütleri sorunun çözümü için strateji geliştirmek için bir araya geliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) başını çektiği bazı iş dünyası örgütleriyle Türk-İş ve Hak-İş, TİSK, üretici birlikleri temsilcileri, 23 Ekim tarihinde Yenibosna Dış Ticaret Kompleksi'nde yapacakları toplantıda, önümüzdeki döneme ilişkin yapacakları ortak mücadele kararlılığını ortaya koyan bir süreci belirleyecek.

Reklam
Reklam

-YÜKSEK FAİZE KARŞI ORTAK ÖNERİLER KONUŞULACAK-
TİM Başkanı Oğuz Satıcı, toplantıya ilişkin ANKA'ya yaptığı açıklamada, toplantıya katılacak tüm kurumlarla, mevcut durumu değerlendireceklerini kaydetti. Verdikleri ilan sonrası ortak hareket planının da belirleneceğini söyleyen Satıcı, buna ilişkin alternatif önerilerin ele alınacağını ifade etti. Satıcı, "Üreticinin ön plana çıkması için birilerinin bu gayreti göstermesi gerekiyor. Mutlaka ve mutlaka üretim davasının takipçisi olacağız. Buradaki mücadelemizin temelinde de üretim yatıyor" dedi.

-"İLAN İLK ADIMDI"-

Türkiye'nin bugün iyiye giden ekonomisinde üretimin ve üreticilerin de pay alması gerektiğine dikkat çeken Satıcı, "Türkiye zenginleşecekse, üreterek zenginleşecek. Üretim olmadan hiç bir ekonomiyi güçlü yapmak, istikrarını kalıcı kılmak mümkün değil" diye konuştu. Oğuz Satıcı, gazetelere verdikleri ilanla bu konunun sadece ekonomi yöneticilerinin değil, Türkiye'nin meselesi olduğunu ortaya koyduklarını, yaşanılan sıkıntının artık Türkiye'de herkes tarafından bilindiğini söyledi. Gazete ilanı üretici kesimin attığı "ilk adım" olarak nitelendiren TİM Başkanı, artık bu mücadeleyi, kim ne yaparsa yapsın Türkiye'nin menfaatleri çerçevesinden bakarak yapmak zorunda olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Yenibosna Dış Ticaret Kompleksinde Salı günü saat 10.00'da başlayacak toplantıya, Hak-İş, Türk-İş, MÜSİAD, TİSK, TÜGİAD, Tüm-Mer, UND, TURSAB, TUSKON'un da aralarında bulunduğu işçi-işveren konfederasyonları, tüm üretici birlikleri katılacak. Toplantı sonrası, önümüzdeki döneme ilişkin alınan kararlara yönelik açıklama yapılacak.

-"YETER ARTIK, FAİZİ İNDİRİN"-
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) başını çektiği bazı iş dünyası örgütleriyle Türk-İş ve Hak-İş'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kuruluş, gazetelere verdikleri tam sayfa ilanla Merkez Bankası'na, "Yeter artık, faizi indir, üretim ve istihdam ölmesin" demişti.

İlanda, "İndiriyormuş gibi yapmayın" denilerek, Merkez Bankası'ndan "şok faiz indirimi" istenmişti. Türkiye'nin önde gelen gazetelerine verilen ilanda, bu faiz oranları ve düşük kur politikası ile ihracatçının üretim yapamaz hale geldiği belirtilmişti.