Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİK) Başkanı Hazim Sesli, Türkiye'nin ihracatının yıllık bazda 100 milyar dolarlık psikolojik sınırı aşmasının sevindirici bir gelişme olduğunu ancak, ihracatta reel anlamda karlılık olmadığını bildirdi.
Sesli, dış dünya ile rekabet edebilecek koşulların henüz sağlanmadığını, özellikle düşük kurun ihracatçının kar marjlarını iyice aşağı çektiğini bildirirken, Merkez Bankası'na kura müdahale çağrısında bulundu.
TÜGİK Başkanı Sesli, yaptığı yazılı açıklamada, 100 milyar dolarlık psikolojik sınırı aşan ihracatı değerlendirdi. Bunun sevindirici olduğunu ifade eden Sesli, rekabet şartlarının eşit olmamasına rağmen mevcut pazarların korunması ve yeni pazarların açılmasının ise tüm ihracatçıların emeği olduğunu belirtti.
Sesli, "Ancak bu çabalara karşın reel anlamda karlılık olmaması da bir o kadar üzücüdür. Gelinen aşamada psikolojik sınırların aşılmasının yanı sıra, ihracatta karlılığın da artması önemlidir. Maalesef ki, Türkiye'de dış dünya ile rekabet edebilecek şartlar henüz sağlanamamıştır" dedi. Sesli, 60. Hükümet'ten ihracatta haksız rekabeti önleyici önlemleri alacağı sözünü yerine getirmesini.
-"DÜŞÜK KUR REKABETİ ENGELLİYOR"
Sesli, kurlarda son dönemde iyice hızlanan düşüşün, ihracatçının rekabet gücünü kırdığını belirterek, şunları kaydetti:
"Dış piyasaların yansıması olarak kendini gösteren kur dengesizliği, zaten girdi maliyetleri nedeni ile yeteri kadar sıkıntı yaşayan ihracatçılarımızın kar marjlarını iyice aşağı çekmektedir. Bu noktada Merkez Bankası elindeki enstrümanları kullanmalı ve ihracatçıya nefes aldıracak adımları atmalıdır. Bir an önce üretimi dışa bağımlı olmaktan kurtarmalıyız. Kurdaki düşüklük ithalatı ucuzlatıyor ve ihracattaki rekabet gücümüzü azaltıyor. Bu durum ara malı ithalatının da artmasına neden olurken, dış ticaret açığımızı da tetikler hale geliyor. Ayrıca cari açık da bu ortamdan etkileniyor. Kurların bu seviyelerde seyretmesi veya daha da aşağılara düşmesi cari açığın artması anlamını taşımaktadır ki, bu da bizleri endişelendirmektedir".
ANKA