İhracatçıdan siyasilere yeni anayasa çağrısı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, iktidarın, muhalefetin ve sivil toplum örgütlerinin mutabakatı ile...

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, iktidarın, muhalefetin ve sivil toplum örgütlerinin mutabakatı ile yapılacak yeni anayasının ülkeye büyük güç katacağını vurguladı. Büyükekşi, "Siyasilerin Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu'nda olduğu gibi türk Anayasa'da da güç birliği yapacaklarından umutluyuz." dedi.
TİM 18'inci Olağan Genel Kurulu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımı ile yapıldı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Egemen Bağış ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in de hazır bulunduğu toplantı ihracatçılar tarafından ilgiyle izlendi. Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından ihracat hedeflerini içeren bir sunum yapıldı. Ardından meslektaşlarına hitap eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Bu sene sonuna kadar da 200 bin kişilik ihracat ordusuna yeni neferler katmayı taahhüt ediyoruz." dedi.
İhracat yapılan 7 kıtada ayrı ayrı etkinliklerde bulunduklarını, pek çok ülkeye gidip önemli görüşmeler yaptıklarını aktaran Büyükekşi, "Anadolu'da ihracat mayasının tutmasından memnunuz. Bugün ihracat yapmayan ilimiz kalmadı. Umuyoruz sene sonunda 16 ilimiz 1 milyar dolardan fazla ihracat yapacak. Türkiye, artık ihracata önem veriyor, ihracatla büyüyüp dünyaya açılıyor. Bakın ihracat, iş ve aş getirir, istihdamın ardındaki en önemli güçtür. Biz, geçen sene 250 bin insanı istihdam sözü verdik, bunu 310 bin olarak realize ettik." ifadelerini kullandı.
Kuzey Afrika ile Ortadoğu'nun kaygı ile izlendiği bir zaman diliminde Türkiye'nin önemli bir seçimden geçtiğini belirten Mehmet Büyükekşi, şöyle devam etti:
"Ülkemiz, 12 Haziran'da demokrasi kültürü ile dünyaya örnek oldu. Seçene selam, seçilene kutlu olsun. Seçimin galibi AK Parti ile muhalefet partileri CHP ve MHP'yi ayrı ayrı tebrik ediyoruz. Yeni iktidarın ülkemizi 2023 hedeflerine taşımasını bekliyoruz. Demokrasinin güçlenmesi siyasete itibar katıyor. Bakın 12 Eylül referandumunun ardından normalleşme ve sivilleşme süreci tamamlandı. Gelinen aşamada önümüzde yeni anayasa hedefi var. Türkiye 2023 itibari ile ilk 10 ekonomi arasında olacaksa demokraside de önemli adımlar atmalı. Sivil, özgürlükleri genişleten ve Türkiye'yi kucaklayan bir anayasaya acilen ihtiyacımız var. Bugün ekonomi ile demokrasi at başı gidiyor. Demokrasinin güçlü olduğu ortamda ekonomi serpilir. Ülkemizin barışı esas alacak demokrasi ve insan haklarına saygılı bir sivil anayasaya ihtiyacı olduğuna kuşku yok."
Seçim öncesi bütün siyasi partilerin yeni anayasa vaadinde bulunduklarını dile getiren TİM Başkanı Büyükekşi, iktidar, muhalefet ve sivil toplum örgütlerinin katılımı ile hazırlanacak sivil anayasanın Türkiye'nin gücüne güç katacağını vurguladı. Büyükekşi, "Kanaatimiz o iktidarı, muhalefeti ve sivil toplum örgütlerinin mutabakatı ile yeni anayasa ülkemize güç katacaktır. TİM olarak en başından itibaren yeni anayasanın ilerleyen Türkiye'nin en önemli önceliklerinden biri olduğunu vurguladık. Geçen seneki anayasa değişikliğine destek verdik. Bu anayasa değişikliğinde de her türlü öneri ve desteğe hazırız. Anayasa değişikliği için tüm partiler vaatlerde bulundu. Siyasilerin Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu'nda olduğu gibi anayasada da güç birliği yapacaklarından umutlu olmak istiyoruz. İhracata da katkıda bulunmaya devam etmelerini diliyoruz." diye konuştu.

Reklam
Reklam

"EKONOMİDE SIRA ATILIM VE LİDERLİK MODELİNDE"
Türkiye'nin ekonomi politikalarında revizyona gidilmesini isteyen Büyükekşi, inovasyonun sanayinin bel kemiği olmasını, ihracatın daha öne çıkarılmasını talep etti. Şimdiye kadar uygulanan modelle ekonomide önemli işler başarıldığını aktaran TİM Başkanı, "Artık bundan böyle yeni modeli inşa etmenin vakti geldi. Sıra atılım ve liderlik modeline geldi." dedi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 25 bin dolar milli gelir hedefini yakalamanın kolay olmayacağının altını çizerken, şunları söyledi:
"Güç bir sınav bizi bekliyor. Önceki senelerden ayrı olarak ihracat ve üretim modelli ekonomi politikalarına ihtiyaç var, dönüşüm programına ihtiyaç var. İhracat ve üretim odaklı bir ekonomi programı uygulanmalı. Biz kurum olarak 2023 hedefleri için Türkiye'nin hangi sektörde rekabetçi olacağını, nerelere yatırım yapması gerektiğini ortaya koyduk. Bizlere güvenildiği zaman neleri yapacağımızı kanıtladık. Kanımızca artık rekabet gücümüzü artırmalıyız. Reel ve yapısal reformlara odaklanılmasını destekliyoruz. Daha önce yapılmayanı yapıyor, daha iyisinin olabileceğine inanıyoruz. Yeni dönemin ekonomi programı için çalışma yapıyoruz. hükümete sunacağız. İhracata ve rekabete dayalı arz yönlü bir ekonomi politikası öngörüyoruz. İhracatı desteklemeyi esas alan bir politika temenni ediyoruz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz