İhracatçılar Dolar Kurunun 1,83, Euro'nun 2,42 TL Olmasını Öngörüyor

İhracatçılar, 2013 yılında döviz kurunda büyük dalgalanmalar beklemiyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) dolar kurunun ortalama...

İhracatçılar, 2013 yılında döviz kurunda büyük dalgalanmalar beklemiyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) dolar kurunun ortalama 1,83, Euro kurunun ise ortalama 2,42 TL olmasını öngörüyor. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) de buna destek veriyor. TİM’in öngörüsü gerçekleştiği takdirde döviz kurlarındaki TL bazında artış yüzde 2 seviyesinde olacak. Türkiye genelinde 26 ana sektörde faaliyet gösteren 55 bin ihracatçı, bu yıl 158 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için 365 gün yoğun bir çalışma temposunun içinde olacak. Bu süreçte en önemli unsurlardan bir tanesi ise döviz kurunun seyri.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin 9 Aralık 1999 tarihinden bu yana yürüttüğü dalgalı kur sistemi, 2013 yılında da döviz kurlarının şekillenmesinde anahtar rolü oynayacak. EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Türk ihracatçısının uzun yıllar değerli TL ve yüksek faiz kıskacında ihracat yapmak zorunda bırakıldığını, 2012'nin döviz kurundan olumsuz etkilenmelerinin nispeten daha az yaşandığı bir yıl olduğunu kaydetti. Avrupa Birliği (AB)’ndeki ekonomik krizin yoğun şekilde hissedildiği süreçte döviz kurlarındaki rahatlamanın Türk ihracatçısına güç verdiğini belirten Türkmenoğlu, “Euro/dolar paritesinin 1,15’ler seviyesine düşeceğine ilişkin tahminler doğru çıkmadı, 1,35 seviyesinde tutunarak Türk ihracatçısına nefes aldırdı. İhracatta AB’nin payında bir gerileme yaşansa da halen en büyük pazarımız konumunda. Dolayısıyla Euro/dolar paritesinin 1,32’nin altına düşmemesi gerekiyor,” şeklinde konuştu.

2013 yılında dolar kuru için 1,83, euro kuru için 2,42 TL tahminlerini gerçekçi ve olumlu bulduklarını belirten Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk de tekstil sektörünün bu kurlarla rekabetçi bir pozisyon kazanacağını ve ihracatının olumlu bir seyir izleyeceğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

'HAZIR GİYİM İHRACATI YÜZDE 5 ARTAR'

2012 yılındaki 2 milyar 192 milyon dolarlık ihracatıyla Ege Bölgesi’nin bu alanda en güçlü sektörü konumundaki hazır giyim ve konfeksiyon, 2013'te döviz kurunda yüzde 2 artış tahminine olumlu yaklaşıyor. Türk ihracatçısının 2012 yılında döviz kurundan dolayı rekabet dezavantajı yaşamadığını vurgulayan Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, kurların tahminleri doğrultusunda seyretmesi durumunda sektörünün 2013 yılında yüzde 5 civarında ihracat artışına imza atabileceğini kaydetti. EİB bünyesindeki 12 ihracatçı birliği arasında 2012 yılını 1 milyar 733 milyon dolarla zirvede tamamlayan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin de kur tahminlerini gerçekçi bulanlar arasında yer aldı. Bu kurlarının demir-çelik ihracatında olumsuz bir etkiye yol açmayacağını belirten Şahin, 2013 yılında Ege Bölgesi’nden demir-çelik ihracatının, 2012 rakamlarıyla paralellik göstermesini beklediklerini vurguladı.

Reklam
Reklam

'ENFLASYON ORANINDA ARTMASI EN GÜZELİ'

Döviz kurunun enflasyon oranında artmasının üretim ve ihracatta bütün tarafları memnun edeceğini belirten TİM Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli ise gelişmiş ekonomilerde döviz kurunun enflasyon oranında arttığını, Türkiye’de kur üzerinde baskı olduğunu savundu. Güreli, “Gönlümüzden geçen, döviz kurunun enflasyon oranında artması. Bu sayede hem üretici hem sanayici hem de ihracatçı mağdur olmaz ancak artışın enflasyon oranının altında kalacağı tahminlerine ben de katılıyorum.” dedi.

İhracat dünyasının kur tahminlerine, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko katılmıyor. 2013 yılında AB ve ABD ekonomilerindeki durgunluğun Türkiye’de döviz kurlarını yukarı taşıyacağı öngörüsünde bulunan Galiko, “Türkiye’de dolar kuru 2013 yılında 1,89, euro ise 2,55 TL seviyesinde gerçekleşecek. Euro/dolar paritesi ise 1,35 seviyesinde seyir izleyecek.” iddiasında bulundu. Galiko’ya bir destek de Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç’ten geldi. 2013 yılında dolar kurunun 1,90 TL'nin altında olmaması gerektiğini savunan Erdinç, Euro kurunun da 2,55 TL seviyesinde tutunmasının, katma değerli ihracat yapan sektörler açısından hayati önem taşıdığını ifade etti. Erdinç, şöyle devam etti: “Türkiye’de katma değerli ürün ihraç eden sektörlerin rahatça ihracat yapabilmesi için dolur kurunun 1,90 TL olması lazım. Katma değerli ürün ihraç eden madencilik sektörü, enflasyonun altında kalmayacak bir döviz kuru politikası izlendiği takdirde en az yüzde 10 ihracat artışını gerçekleştirebilecek konumdadır. Türkiye’nin menfaati açısından olması gereken de bu.”

Reklam
Reklam

EİB, 2012 yılına girerken dolar kurunu ortalama 1,80 TL olarak öngörmüş ve bütçelerini buna göre yapmıştı. Geçen yıl dolar kuru, ortalama 1,79 TL oldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: