İhracatçılara "Japon" öğüdü

GAZİANTEP (İHA) - Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tekstil ve Konfeksiyon Dairesi Uzmanı Yüksel Akkuzugil, Japonlarla iş yapabilmenin temelinin, onlar gibi düşünmeyi ve yaşamayı bilmekten geçtiğini söyledi.

Akkuzugil, Gaziantep Ticaret Odası'nda düzenlenen "Japonya Pazarı" konulu seminerde yaptığı konuşmada, Japonya'nın ekonomik olarak bir durgunluk yaşadığını belirterek, "Bu durgunluğun birçok nedeni var. Ama Japonya, Türkiye açısından hedef pazar olabilir. Toplam 348 milyar dolarlık ithalat rakamı içinde Türkiye'nin ihracat payı 153 milyon dolar gibi çok düşük bir seviyede gerçekleşiyor. Buna karşın Japonya bize 732 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyor" dedi.

Reklam
Reklam

Japonya'nın şu anda genç bir nüfusa sahip olduğunu ancak ilerki yıllarda nüfusunun yaşlılardan oluşacağının tahmin edildiğini ve Türk ihracatçıların bunu gözönüne alarak ihracatı düşünmeleri gerektiğini kaydeden Akkuzugil, "Japonlarla iş yapmanın temeli, Japon gibi düşünmekten ve yaşamaktan geçer. Japonlarla randevularınızda sakın geç kalmayın. 5 dakikalık bir gecikmeyi bile ciddiyetsizlik ve kabalık olarak anlarlar. Görüşmelerinizde gözlerine bakıp el sıkışmayın. Bunu da kendilerine yapılan bir hakaret olarak algılarlar" diye konuştu.

Akkuzugil, Japonya'ya gıda, tekstil ve konfeksiyon, maden-metal ürünleri ihracatı yapıldığını ve ihracatın artırılmasının mümkün olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Japonya'ya mermer ihracatı yapabiliriz. Mermerlerimiz renkli olduğu için iç mekanların tasarımlarında rahatlıkla kullanılabilir. Bunun yanında Japonya'da temel tüketici kadınlardır. Kadınlar üzerinde durup, onları etkilemeyi başarabilirsek, istediğimiz ürünü satabiliriz. Japonlar konum ve unvana çok önem verirler. Toplantılarda eşit unvanda olanlarla buluşmayı amaçlarlar. Yazılı anlaşmalardan çok söze ve karşılıklı güvene daha çok önem verirler."

Reklam
Reklam

Tanıtım ve Fuarlar Dairesi Uzmanı Serpil Kaçaroğlu da Japonya'da 2003 yılının "Türkiye Yılı" olarak ilan edildiğini ve bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, "İhracatçı firmalarımız bu fırsatı iyi değerlendirerek, potansiyel müşteriyi bulmanın arayışı içerisinde olmalı, işbirliği ve ortaklık yolları aramalı" diye konuştu.