İhracatçılara sanal hizmet

BURSA (İHA) - Dış pazarlama için hammadde teminini amaçlayan ve kısa adı 'DİR' olan dahilde işlem rejimi ile ilgili otomasyon projesi, elektronik ortama taşınıyor.

Projenin Türkiye'deki fiziki startı, Bursa'da Temsa firmasının yaptığı başvuruyla gerçekleşti. Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) İhracat Genel Müdürü Ali Boğa, bu projenin "e-devlet" uygulaması dahilinde Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayarak, "Bu bir devrimdir. Bu projeyle DİR kapsamındaki ihracatlara ilişkin tüm işlemler herhangi bir zaman ve mekan kısıtlaması olmadan, bilgisayar ortamında çok kısa zamanda gerçekleştirilecek" dedi.

Reklam
Reklam

DTM İhracat Genel Müdürü Ali Boğa, projeyle, dahilde ve hariçte işleme izin belgesi müracaatlarında istenen ithalat ve ihracat listeleri, hammadde sarfiyat tablolarının online veya offline biçimlerde hazırlanarak, diğer bilgilerle birlikte DTM'ye iletilebileceğini ifade etti. Dahilde işlem rejiminin, Türkiye genel ihracatındaki payının yüzde 52, ithalattaki payının ise yüzde 16 olduğunu kaydeden Boğa, dahilde işleme izin belgeleri (DİİB) kapsamında yılda 20 milyar dolar civarında net döviz girdisi sağlandığının altını çizdi.

Boğa, "DİR otomasyon projesiyle sürdürülebilir ihracat artışı sağlayacağız. Firmalar sabah yaptıkları belge müracaatlarının geri dönüşümünü öğleden sonra izleyebilecekler. Ayrıca gümrük işlemlerinin ve ithalat-ihracat takibini de bu sistem içinde rahatlıkla sağlayabilecekler" şeklinde konuştu.

DİR otomasyon projesi için pilot şehir olarak seçilen Bursa'yı değerlendiren Boğa, "Bursa, önümüzdeki dönemlerde ihracata ışık tutan bir kent olacak. İhracat potansiyelinde Türkiye'nin 2. büyük kenti olabilme özelliğini taşıyan Bursa, projemizin de öncülüğünü yapıyor. Bugün Temsa firmasıyla başlattığımız DİR otomasyon projesine tüm ihracatçı firmaların katılmasını diliyorum" dedi.

Reklam
Reklam