"İhracatçının ciddi sorunları var"

ANKARA (İHA) - Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, ihracatçıları performanslarından dolayı tebrik ettiğini, ancak ihracatta ciddi sorunlar olduğunu belirtti. Uslu, "İşçi ücretleri çok ucuz ama prim ve vergi yükü çok yüksek" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) olağan genel kurul toplantısı öncesinde Ankara Hilton Otel'de bir kokteyl verildi. Kokteyle Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Saadet Partisi Genel Başkan vekili Recai Kutan, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, milletvekilleri, siyaset ve iş dünyasından önemli isimler katıldı.

Reklam
Reklam

Kokteylde İHA'nın sorularını cevaplandıran Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, ihracatçı açısından rekabette büyük engellerin olduğunu belirterek, "Maliyetleri mutlaka aşağı çekecek yeni tedbirlere ihtiyaç var. Ülkede işçi ücretleri gerçekten çok ucuz. Fakat prim ve vergi yüküne baktığımızda çok yüksek olduğunu görüyoruz. Devletin burada sürekli halktan fedakarlık beklemek, vergi ve prim alacaklarını affetmek yerine vergi ve prim alacaklarını aşağı çekmek gibi yükü hafifletmeye yönelik bir yol tercih edilmeli. Hatta vergi prim yükünü hafifletmekte yetmez, enerji maliyetlerini düşürmeli" diye konuştu.

İhracatçılarla ilgili bürokratik kolaylaştırmaları gözlemlediklerini, ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden Salim Uslu, "Bürokrasinin kolaylaştırılmasında daha ileri adım atılmalı diye düşünüyorum. Ayrıca sayın Başbakanın ülke ülke gezerek ticaret hacmini artırma konusundaki gayreti, Türkiye İhracatçılar Meclisi üyelerinin çabaları, maliyetleri aşağı çekme konusundaki adımlarla desteklenirse Türkiye'nin ciddi bir ihracat potansiyeli olduğunu göreceğiz" diye konuştu.
Söz konusu potansiyelin ülkeler arası ikili anlaşmalarla desteklemek gerektiğine dikkat çeken Uslu, "Kotalar meselesini ciddi ele almak lazım. ABD ile sürdürülen nitelikli sanayi bölgelerinin hayata geçirilmesi belki de bir ihracat potansiyeli için önemli bir fırsattır. Ama biran önce uygulamaya geçilmesi lazım. Yalnız burada Türkiye'nin asıl ihracat potansiyeli olan dericilik ve tekstil dışarıda bırakılmıştır. Bu meselenin halledilmesi gerekir. Dericilik ve tekstil sektörünü de kapsayan bir nitelikli sanayi bölgesi projesinin Türk ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Diğer taraftan bölgesel ve sektörel asgari ücret yaklaşımlarını da değerlendiren Salim Uslu, "Bu fantaziden öteye gitmez. Önce 6 milyon kayıt dışı istihdamı kayıt altına almak lazım. Daha sonra işçilerden kesilen vergi ve prim yükü hafifletilmeli. Sonra hala sektörel veya bölgesel asgari ücret ihtiyacı konusundaki istekler devam ederse bunu tartışmaya açmalı. Ama bir kere daha söylüyorum: Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı üretimin olduğu yerde bölgesel ve sektörel asgari ücret tartışması olmaz. Sadece kollektif fantaziden başka bir şey değildir diye düşünüyorum" dedi.