İhracatçının kazanç yarası büyüyor

İSTANBUL (İHA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Eğilim Anketi'ne göre, haziran ayında ihracatçıların yüzde 38'inin karı azalırken, sadece yüzde 15'lik dilimde kar artışı gerçekleşti.

TİM, haziran ayı eğilim anketi sonuçlarını açıkladı. TİM'in ihracatçı birliklerine kayıtlı firmalar bazında gerçekleştirdiği haziran ayı anketine göre, ihracatçıların kar edememe sorunu kronik bir hal aldı. Anket sonuçlarına göre Mayıs ayında firmaların yüzde 15'i karlılıklarının arttığını, yüzde 32'si aynı seviyede kaldıklarını ve yüzde 38'i ise karlılıklarının azaldığını bildirdiler. TİM'in her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği "TİM Eğilim Anketleri"nin haziran ayı sonuçlarına göre, temmuz ayı için ise firmaların yüzde 24'ü karlılıklarının artacağını, yüzde 26'sı aynı kalacağını ve yüzde 29'u ise karlılıklarının azalacağını düşünüyor.

Reklam
Reklam

Kar sürecini doğrudan etkileyen girdi maliyetlerine bakıldığında mayıs ayında firmaların yüzde 41'i söz konusu maliyetlerinin arttığını, yüzde 47'si aynı kaldığını ve yüzde 6'sı ise azaldığını bildirdiler. Temmuz ayı için ise firmaların yüzde 32'si girdi maliyetlerinin artacağını, yüzde 50'si aynı seviyede kalacağını ve yüzde 3'ü ise azalacağını ifade ettiler. Mayıs ayında firmaların yüzde 40'ı ithal girdi oranlarının arttığını, yüzde 43'ü aynı seviyede kaldığını ve yüzde 17'si ise azaldığını bildirirken, temmuz için firmaların yüzde 29'u ithal girdi oranlarının artacağını, yüzde 53'ü aynı kalacağını ve yüzde 18'i ise azalacağını öne sürdüler. Yine Mayıs ayında firmaların yüzde 29'u üretimi arttırdığını, yüzde 41'i aynı seviyede üretim yaptıklarını ve yüzde 24'ü ise üretimi azalttıklarını bildirirken, temmuz ayı beklentileri sorulduğunda ise firmaların yüzde 35'i üretimi arttırmayı, yüzde 44'ü aynı seviyede üretim yapmayı ve yüzde 12'si ise üretimi azaltmayı düşündüklerini kaydettiler.

TİM eğilim anketinin diğer sonuçları ise şöyle:

Reklam
Reklam

"Mayıs ayında firmaların yüzde 29'u elektrik tüketimini arttırdığını, yüzde 35'i aynı seviyede tüketim yaptıklarını ve yüzde 24'ü ise azalttıklarını bildirdiler. Temmuz ayı için ise firmaların yüzde 26'sı elektrik tüketimini arttırmayı, yüzde 44'ü aynı seviyede tüketim yapmayı ve yüzde 12'si'i ise tüketimi azaltmayı düşündüklerini bildirdiler. Mayıs ayında firmaların yüzde 24'ü doğal gaz tüketimini arttırdığını, yüzde 47'si aynı seviyede tüketim yaptıklarını ve yüzde 29'u ise azalttıklarını bildirdiler. Temmuz ayı için ise firmaların yüzde 39'u doğal gaz tüketimini arttırmayı düşündüklerini, yüzde 38'i aynı seviyede tüketim yapmayı ve yüzde 23'ü ise tüketimi azaltmayı düşündüklerini bildirdiler. Mayıs ayında firmaların yüzde 25'i LPG tüketimini arttırdığını, yüzde 50'si aynı seviyede tüketim yaptıklarını ve yüzde 25'i ise azalttıklarını bildirdiler. Temmuz ayı için ise firmaların hiçbirisi LPG tüketimini arttırmayı düşünmezken, yüzde 56'sı aynı seviyede tüketim yapmayı ve yüzde 44'ü ise tüketimi azaltmayı düşündüklerini bildirdiler. Mayıs ayında firmaların yüzde 23'ü fuel oil tüketimini arttırdığını, yüzde 54'ü aynı seviyede tüketim yaptıklarını ve yüzde 23'ü ise azalttıklarını bildirdiler. Temmuz ayı için ise firmaların yüzde 20'si fuel oil tüketimini arttırmayı, yüzde 60'ı aynı seviyede tüketim yapmayı ve yüzde 20'si ise tüketimi azaltmayı düşündüklerini bildirdiler.

Reklam
Reklam

Mayıs ayında firmaların yüzde 28'i su tüketimini arttırdığını, yüzde 64'ü aynı seviyede tüketim yaptıklarını ve yüzde 8'i ise azalttıklarını bildirdiler. Temmuz ayı için ise firmaların yüzde 35'i su tüketimini arttırmayı, yüzde 60'ı aynı seviyede tüketim yapmayı ve yüzde 5'i ise tüketimi azaltmayı düşündüklerini bildirdiler. Mayıs ayında firmaların yüzde 15'i beyaz yakalı ve yüzde 18'i mavi yakalı işçi çalıştırma oranını arttırdığını, yüzde 67'si aynı seviyede beyaz yakalı, yüzde 58'i da aynı seviyede mavi yakalı işçi çalıştırdığını ve yüzde 3'ünün daha az beyaz yakalı ve yüzde 6'sının de daha az mavi yakalı işçi çalıştırdığını bildirdiler. Temmuz ayı için ise firmaların yüzde 3'ü beyaz yakalı ve yüzde 9'u mavi yakalı işçi çalıştırma oranını arttırmayı düşündüğünü, yüzde 67'si aynı seviyede beyaz yakalı, yüzde 56'sı de aynı seviyede mavi yakalı işçi çalıştırmayı ve yüzde 6'sının daha az beyaz yakalı ve yüzde 6'sının de daha az mavi yakalı işçi çalıştırmayı düşündüğünü bildirdiler. Mayıs ayında firmaların yüzde 21'i ticari kredi faizlerinin arttığını, yüzde 44'ü aynı kaldığını ve yüzde 3'ü ise azaldığını bildirdiler. Temmuz ayı için ise firmaların yüzde 15'i ticari kredi faizlerinin artacağını ifade etmemişler, buna karşılık yüzde 44'ü aynı seviyede kalacağını ve yüzde 9'u ise azalacağını bildirdiler. Firmaların yüzde 50'si Temmuz ayı için dolar kurunun 1 milyon 450 bin TL - 1 milyon 500 bin TL'den büyük, yüzde 30'u 1 milyon 500 bin TL ile 1 milyon 550 bin TL arasında olacağını, yüzde 10'u 1 milyon 550 TL'den büyük, yüzde 7'si 1 milyon 450 bin TL'den küçük olacağını düşünmektedir. Firmaların yüzde 41'i Temmuz ayı için euro kurunun 1 milyon 700 bin TL ile 1 milyon 800 bin TL arası ,yüzde 33'ü 1 milyon 800 bin TL - 1 milyon 850 bin TL arasında olacağını, yüzde 19'u 1 milyon 850 bin TL'den büyük olacağını öngörmektedirler.

Reklam
Reklam

Firmaların yüzde 44'ü yıl sonunda enflasyonun yüzde 11 - 15 bandında ve yüzde 40'ı ise yüzde 10 seviyesinin altında olacağını öngörmektedir. Firmaların yüzde 41'i yıl sonunda faiz oranlarının yüzde 20 - yüzde 25 arası olacağını, yüzde 27'si ise yüzde 25'ten büyük olacağını öngörmektedir. Mayıs ayında firmaların yüzde 44'ü uzman personel temininde zorluk yaşadığını, yüzde 48'i vasıflı erkek işçi ve yüzde 58'i da vasıflı kadın işçi temin etmekte bir zorluk yaşamadığını ifade etmiştir. Mayıs ayında firmaların yüzde 72'si pazarlama sorunu yaşamadığını ifade etmiştir. Mayıs ayında firmaların yüzde 28'i yatırım yapmayı düşünmektedir.