İhracatta buruk sevinç

GAZİANTEP (İHA) - Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Türkiye ortalamasının iki katı oranında ihracat artışı sağlamalarına rağmen para kazanamadıklarını söyledi.

GAİB, yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68'lik bir artış sağlayarak toplam 846 milyon 60 bin dolarlık ihracat yaptı. İhracatın lokomotifi, yine tekstil ve hammadde ürünleri oldu. Tekstil ve hammadde ürünleri ihracatı, yüzde 51'lik artışla 514 milyon 55 bin dolara ulaştı. İhracatı tetikleyen diğer önemli faktör ise, son iki senedir açılan Irak kapısı oldu. Geçen yıl ihracat yapılan 120 ülke arasında 42 milyon 100 bin dolarlık ihracatla birinci sırada yer alan Irak, bu yıl da yine ilk 8 ayda yüzde 152'lik bir artışla toplam 106 milyon 300 bin dolarlık ihracatla ilk sırada yerini aldı. Irak'a yapılan ihracatta gıda, hububat ve bakliyat ağırlıkta olmasına karşın taşıt yan sanayi, kimyevi maddeler, çimento, demir, elektrik ve elektronik ürünleri de önemli bir yer tuttu. Ciddi ihracat artışı olan ülkeler arasında Polonya da ön sıralarda yer aldı. Polonya'ya geçen yıl 9.3 milyon dolarlık ihracat yapılırken, bu yılki ihracat yüzde 188'lik artışla 24.9 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Reklam
Reklam

GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, ihracatta Türkiye ortalamasının iki katına çıkan artışa sevinemediklerini belirtti. Irak ve Polonya'ya yapılan ihracatın kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Çıkmaz, "İç piyasada durgunluk ve darlık devam ediyor. Üretici iç piyasaya 10-12 ay vadeyle mal satacağına, düşük karla dış piyasaya nakit çalışmayı tercih ediyor. Bir gerçeği de gözardı edemeyiz. Son zamanlarda ithalata dayalı ihracatta artış var. Mamül dışarıdan alınarak, Türkiye'den ihraç ediliyor. 3-4 aydır kar düşünülmeden 'çark dönsün, işçiler çıkarılmasın' diye ihracata devam ediyoruz. Karsız ihracatı mecburbiyetten dolayı yapıyoruz. İç piyasa biraz rahatlasa belki bu ihracat rakamlarından söz etmeyeceğiz. İhracatçı, iç piyasaya ürün verir duruma gelmiş olacak" dedi.