İhsanoğlu: ''Annapolis'te yeni bir umut doğdu''

Washington - İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Annapolis kentinde yapılan Orta Doğu Barış görüşmelerinde yeni bir umut doğduğunu söyledi.

ABD'nin Annapolis kentinde 7 yıl aradan sonra başlayan Orta Doğu barış görüşmelerine katılan İhsanoğlu, " 'Orta Doğu sürecinde Annapolis sürecinden ben umutlu olmak istiyorum. Çünkü arkamızda 60 yıllık bir hüsran ve ıstırap var. Annapolis'te ise yeni bir ümit doğdu" dedi.

ABD Başkanı George W. Bush ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, Orta Doğu meselesinin çözümü için "bir taahhüt altına" girmiş olduğuna işaret eden İhsanoğlu, bunun çözüm yönündeki kararlılık için önemli bir işaret olduğunu belirtti. İhsanoğlu, "Bu, 60 yıldan beri kaybolan fırsatların en sonuncusu olmasın" dedi.

Reklam
Reklam

İKT'nin Orta Doğu barış sürecinde yer almasının önemli olduğunu kaydeden İhsanoğlu, "Her şeyden önce bu teşkilat, 1969 yılında Mescid-i Aksa'da bir saldırı sonucu başlayan yangının ardından, İslam dünyası tarafından kuruldu. O günden bugüne, gündemin başında Filistin davası ve Kudüs meselesi var" diye konuştu.

Orta Doğu barış sürecinin yeniden başlaması konusunda değerlendirmede bulunan İhsanoğlu, "ben umutlu olmak istiyorum. Bunu da altını çizerek söylüyorum. Çünkü arkamızda 60 yıllık bir hüsran, ıstırap var. 60 yıllık başarısızlık rekoru var. Annapolis'te yeni bir ümit doğdu. İyimser olmaya davet eden birtakım unsurlar var. Birincisi, iki tarafın, ABD'nin gözetiminde 2008 sonuna kadar sürecek bir süreç başlatma hususunda bir kararlılık göstermesi ve bu süreci başlatmasıdır. İkincisi, bu süreçte daha önce iki tarafın varmış oldukları anlaşma noktalarının bulunduğu yerden hareket etme hususundaki kararlılıkları ve temel meseleleri bir gündem içinde ele alarak çözme hususundaki taahhütleridir.

Reklam
Reklam

Şimdi burada önemli olan şey şudur. ABD, Başkan Bush ve Rice, burada bir taahhüt altına girdiler. İlk defa bu şekilde bir taahhüt var. Ve bu süreçte şimdi AB, BM, İKT ve Arap Birliği gibi uluslararası kurumlar da Annapolis toplantısına katılarak bu taahhütte şahit ve gözlemci oluyor" dedi.

AA