"II. Uluslararası Ahilik Sempozyumu"

Kayseri Valiliği ile Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nce (KESOB) düzenlenen "II. Uluslararası Ahilik Sempozyumu" başladı.

Kayseri Valiliği ile Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nce (KESOB) düzenlenen "II. Uluslararası Ahilik Sempozyumu" başladı.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'ndaki sempozyumun açılışına, Rektör Prof. Dr. Kerim Güney, Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Nevzat Özhamurkar, KESOB Başkanı Mustafa Alan ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Açılışta konuşan Rektör Güney, ikincisi düzenlenen sempozyumda farklı üniversitelerden 68 bilim adamının 47 bildiri sunacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Ahilik Teşkilatı'nın bilimsel veriler ışığında ele alınmasının önemine dikkati çeken Güney, sempozyumun ilk oturumunda "Ahilikte kadının yeri"nin bilim adamlarınca işleneceğini belirtti.

Üniversite ile ilgili de bilgi veren Güney, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nin vakıf üniversiteleri arasında Anadolu'da tercih sırasında ilk sırada yer aldığını, amaçlarının kendi kültürünü özümsemiş, özgüven sahibi, kendi işini kuran, girişimci bireyler yetiştirmek olduğunu kaydetti.

KESOB Başkanı Alan ise, "Ahi Evran'ı geri getirmemiz mümkün değil. Ancak onun prensiplerini, öğretilerini yaşatabiliriz. Kayseri esnafı örgütlü bir şehir. Ahilik sistemini kendi içimizde yaşatıyoruz" dedi.

Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerim Türkmen ise sempozyum da "Selçuklu döneminde imar faaliyetlerine katkıda bulunan kadınlar" konulu bir sunum yaptı.

Türkmen, Türkiye'nin pek çok kentinde Selçuklu dönemindeki kadınların yaptırdığı vakıf eserine rastlandığını söyledi.

Anadolu'da ilk defa bir kadının vasiyeti üzerine hastane yapıldığına dikkati çeken Türkmen, "II. Kılıçarslan'ın kızı Gevher Nesibe verem hastasıdır. O zamanlar da verem çaresi olmayan bir hastalıktır. Kendisi gibi hastaların tedavi edilmesi için bir hastane yapılmasını vasiyet etmiştir. Vasiyeti üzerine de adıyla anılan bir hastane yapılmıştır. Anadolu'nun en güzel kümbetlerinin, hamamlarının yine kadınlar tarafından yaptırıldığını görüyoruz. Eserlerin kitabelerinde de eserleri yaptıran kadınların ismi mutlaka yazılmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Sempozyum kapsamında sanatçı Neşe Koçak'ın "Evvel zaman içinde bir masal sarayı" adlı heykel seramik sergisi ile Zahide Kayışoğlu Şahin'in "Kayseri yöresi el dokumalarında tespit edilen kadınla ilgili motifler" sergisi açıldı.

68 bilim adamının 47 bildiri sunacağı sempozyumun yarın sona ereceği bildirildi.

Muhabir: Esma Aygün / İsmail İçer

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: