İki Asırlık Arastanın Son "mes Ustası"

ÇORUM (A.A) - Gazi Nogay - Çorum'un ahşap evleri, asırlık çeşmeleri ve tarihi yapılarıyla ünlü İskilip ilçesindeki 200 yıllık ayakkabıcılar

ÇORUM (A.A) - Gazi Nogay - Çorum'un ahşap evleri, asırlık çeşmeleri ve tarihi yapılarıyla ünlü İskilip ilçesindeki 200 yıllık ayakkabıcılar çarşısının son temsilcisi 84 yaşındaki Bekir Akkoca, 73 yıllık meslek hayatını özel sipariş veren müşterilerine mes ve ayakkabı yaparak sürdürüyor.

Kalesi, ilçeye hakim tepesi, üç katlı ahşap evleri, asırlık çeşmeleri ve yapılarıyla birçok öykü ve şiire konu olan, 19. yüzyılda Avrupalı gezginlerin gravürlerine işlenen İskilip'te, iki asırlık tarihi ayakkabıcılar arastasının son ustası olan Akkoca, 73 yıldır sürdürdüğü mesleği ile adeta zamana direniyor.

Reklam
Reklam

Salilerbaşı Mahallesi'ndeki 200 yıllık çarşıdaki 5 metrekarelik dükkanında mes ve yazlık ayakkabı üretimini sürdüren Akkoca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 yaşında çırak olarak başladığı mesleğinde, 73 yılı geride bıraktığını söyledi.

Bir dönem 40'a yakın mes ve ayakkabı ustasının bulunduğu çarşıda artık sadece kendisinin bu işle uğraştığını belirten Akkoca, şunları kaydetti:

"Bu mesleğe 11 yaşında çırak olarak başladım. Kalfa olduktan sonra askere gittim. Vatani görevimi tamamladıktan sonra da kendi dükkanımı açtım. Bu ufak dükkanımda, mes ve yazlık ayakkabı yapıyorum. Bu işi yapan diğer arkadaşlarımdan kimi vefat etti kimi ise emekli oldu. Şuanda burada ben tek kaldım. Aslında ben de uğraşmayacağım, evimde gayet rahatım ama iş yapmadan duramıyorum."

-"Meslek ölmedi ama sallantıda"

Özel sipariş veren müşterileri için haftada 2-3 çift mes ve ayakkabıyı ancak yapabildiğini belirten Akkoca, "Beş çeşit mes yapabiliyorum. Elimde iş olduğu zaman sipariş veren arkadaşlarıma da 'beni beklemeyin, ben şimdi çalışmıyorum. O mesleri yazın yaparım. Şimdilik eskileri ile idare edin' diyorum" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Artık özel mes üretiminin yapılmadığını daha çok ayakkabı üretimi yapıldığını kaydeden Akkoca, "Küçük esnaf ayakkabı yaparak para kazanamaz. Dışarıda 150 liraya, 60 liraya, 30 liraya, 20 liraya kadar ayakkabı satılıyor. Ama bizim en pahalı ayakkabımız 50-60 lira ediyor. Çok fazla üretemezsen de emeğinin karşılığını alamazsın. Şuanda bizim meslek ölmedi ama sallantıda" diye konuştu.

-Ahilik geleneğini yaşatıyor-

İskilip Kaymakamı Mehmet Yılmaz, mes üretiminin bir zamanlar ilçede gelenek olduğunu ancak şuanda sadece Bekir Akkoca tarafından icra edildiğini söyledi.

İlçedeki 200 yıllık tarihi bulunan çarşının restorasyonunun devam ettiğini dile getiren Yılmaz, "Ustalarımızın el sanatlarıyla ahilik geleneğini yaşattığı bu çarşımızı restore ederken aynı zamanda mesleğinin son temsilcisi olan son ustalarımıza saygı göstermemiz lazım. Onlara yardımcı olmak bizim sorumluluğumuzdur" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: