İki başlığın açılmasına "Sarkozy ipoteği"

BRÜKSEL (ANKA)- Türkiye'nin AB müzakerelerinde iki başlığın daha 18 Aralık'ta açılmasının, 13-14 Aralık tarihlerindeki AB Zirvesi'nde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ısrar ettiği "Akil Adamlar" Komitesi'nin kurulmasına ilişkin kararın verilmesine bağlı olduğu belirtiliyor.

AB Dönem Başkanı Portekiz'in Dışişleri Bakanı Luis Amado, Brüksel'de Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile yaptığı ortak basın toplantısı sırasında, teknik olarak hazır olan Tüketicinin ve Sağlığın Korunması ile Trans-Avrupa Ağları'na ilişkin iki müzakere başlığını 18 Aralık'ta açmayı ümit ettiklerini söylemişti. Ancak, ABHaber'in edindiği bilgiye göre, AB Zirvesi çerçevesinde "Akil Adamlar" Komitesi kurulması kararının alınması durumunda Türkiye ile iki başlıkta müzakerelerin açılmasının önünde bir engel kalmayacak. Bununla birlikte Sarkozy, daha önce "Akil Adamlar Komitesi hayata geçirilmeli sonra Türkiye ile müzakereler devam eder" görüşünü dile getirmişti.
Brüksel'deki AB gözlemcileri, "13-14 Aralık'daki AB liderler zirvesinde Akil Adamlar Komitesi'nin kurulması kararı alınmazsa Türkiye ile müzakereler başlamaz, müzakerelerin geleceği bu komiteni kurulup kurulmamasına bağlı" diye konuştular.

Reklam
Reklam

Luis Amado'nun Türkiye ile bu yıl içinde iki faslın müzakerelere açılmasını "Mümkün gördüklerini ve gerçekleştirmeye çalıştıklarını" anlatırken "Çok çalışıyoruz. Bunun siyasi şartlarını yaratmak istiyoruz" şeklindeki sözlerinin arkasında 13-14 Aralık'ta "Akil Adamlar" Komitesi'nin kurulması konusunun yattığı kaydediliyor.