“İki evimizden birini Vanlı depremzedelere tahsis edelim”

Adana’nın merkez Çukurova İlçe Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, kent merkezinde yaşayıp da sahil bölgelerinde yazlık...

Adana’nın merkez Çukurova İlçe Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, kent merkezinde yaşayıp da sahil bölgelerinde yazlık evi olan vatandaşların bir dairelerini Van’daki depremzedelere tahsis etmelerini önerdi.
Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında gündem dışı söz alan Arıkan, hükümetin de benzeri şekilde deprem mağdurlarını devletin misafirhanelerine yerleştirdiğini hatırlattı.
Adana’daki belediyeler olarak ortak bir çağrı yapmak istediğine işaret eden Arıkan, “Benim Mersin’in Tömük Beldesinde bir yazlık evim var; bunu Vanlı kardeşlerime vereceğim. Bu insani görevin gereğine inanıyorum. Tüm Adanalıları yardıma ve iki evinden birisinin anahtarını bize göndermelerini bekliyorum.” dedi.
AK Parti Meclis Üyesi Abdullah Doğru ise Van depreminden çıkarılacak derslerin olduğunu kaydetti. Güvenli yapılar hususunda yerel yöneticilere büyük görevler düştüğüne dikkat çeken Doğru, “2 milyon nüfuslu bir şehrin vebalini taşıyan yöneticiler olarak; can acıtılacaksa birilerinin canını acıtarak, bu toplumun geleceğini kurtarmamız lazım.” diye konuştu.
Görevinden uzaklaştıran Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak döneminde performans programı ele alınırken, “1985 model bir belediye” ifadesi kullandığını vurgulayan Doğru, şunları söyledi: “Bu söylemimden vazgeçtim, 1978’e döndük. 22 aylık (Zihni Aldırmaz) dönemde bizlerde nasıl olsa Aytaç Bey’den kurtulduk. Yerine gelen (Aldırmaz) ile uğraşmanın bir anlamı yok. Durak için bina edilmiş bir şeyi yol arkadaşından esirgeyelim, bir fırsat verelim. Şimdiye kadar bütün gruplar ciddi bir eleştiri yapmadı. Ama süreç içinde bu işlerin sağlıklı yürümediğini gördük. Oğul–baba ilişkisi bitti; dayı–yeğen ilişkisi başladı. Yanına bonus olarak da junior dayı ve yeğenler devreye girdi. Bu şehri idare edenlerin özünü, sözüne ve davranışlarına dikkat etmesi gerekir.” CHP Meclis Üyesi Mehmet Esendemir ise Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın Hatay merkezli 7 şiddetinde depremin Adana, Mersin ve civar ilçelerin bundan etkileneceğini açıkladığını hatırlattı.
Felaketin geleceğinin bilim adamlarınca açık bir şekilde ifade edildiğini belirten Esendemir, 1998 Adana depreminde 144 kişinin hayatını kaybettiğini, bin 356 binanın yıkıldığını aktardı.
Aynı depremde 18 bin 395 binaya ‘oturulamaz’ raporu verildiğine değinen Esendemir, “Hasarlı oturulamaz denilen binaların büyük bir kısmı maalesef bugün kullanılıyor. Peki bizler ne yaptık? Seyhan Nehri’nin kenarına beton duvar çekerek, yer altı su seviyesini yükselttik. Bu davarı yapanlar mühendis ve yüksek tahsilli kişilerdi. Her şeyi iyi biliyorlardı. Oda başkanlarının uyarılarını dikkate almadılar. Şimdi gerçeklerle yüz yüzeyiz.” şeklinde konuştu.
Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan da depreme karşı en önemli tedbirin “kentsel dönüşümden” geçtiğini anlattı.
MHP Meclis Üyesi Ahmet Aslan da Van depreminin ülkedeki kardeşlik bağlarını pekiştirdiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

KAÇAK YAPILARA MÜSAADE ETMEYELİM
Meclisi yöneten Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise oturumlarda konuşma hakkı olmayan belediye bürokratlarına kimsenin saygısızlık ve aşağılamaya hakkının olmadığını vurguladı.
İmar uygulamalarında yapma yetkisinin ilçelerde denetleme işinin ise büyükşehirde olduğuna dikkat çeken Aldırmaz, “Ortak akıl çalışmalarımıza ayak uyduramayan veya siyaseten rahatsız olan kişiler geride kalmış olabilir. Ona da saygı gösteriyorum. Deprem konusunda lütfen kaçak yapılara müsaade etmeyelim. Özellikle çok katlı yapılarda projeye aykırı inşa edilen yapıların gereğini yapmak lazım.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz