İki Hastaya, Yapay Kalp Ve Eriyen Kalp Kapağı Birlikte Takıldı

Erol AKKIR/ ANTALYA, Prof. Dr. Bayezıd, Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'nin de katıldığı toplantıda, operasyonlarla ilgili bilgi verdi. Prof. Dr.

Erol AKKIR/ ANTALYA, Prof. Dr. Bayezıd, Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'nin de katıldığı toplantıda, operasyonlarla ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Bayezıd, yapay kalple birlikte biri çocuk 2 hastaya, Kalangos Ringi'ni uyguladıklarını söyledi. Prof. Dr. Bayezıd, "Hastalardan biri 17 yaşında ve sol kalbindeki mitral yetmezlik, Kalangos Ringi kullanılarak onarıldı. İkinci hasta ise son dönem kalp yetmezliği nedeniyle Osmaniye'den gelen 48 yaşındaki hastaydı. Bu hastanın kalbinin sol tarafına yapay kalp cihazı uygulanırken, sağ taraftaki kapağın yetmezliğinin onarımı Kalangos Ringi'yle sağlandı. Her iki hastanın da durumu iyi. Yoğun bakımdan servise alınacak" diye konuştu.
Kalangos Ringi'nin dünyada ilk defa yapay kalple birlikte kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Bayezıd, bunun da tıp tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçtiğini belirterek, şöyle dedi:
"Kalangos Ringi'nin özelliği, dünyadaki ilk ve tek eriyebilen ring olmasıdır. Vücuda uyumlu polimerden üretilmiştir. Kullanıldıktan 6-8 ay sonra vücutta tamamen eriyerek yerini fibroz yapıya Kalangos Ringi'nin kalp kapakçıklarının onarımında kullanıldığını vurgulayan Prof.Dr. Bayezıd, "Sağ ve sol kalp kapakçıklarını tamir etmek ve yetmezliklerini düzeltmek için kullanılan, C şeklinde oval yapılardır. Özellikle kalbin kapakçık etrafına dikişle yerleştirip, yetmezliği ortadan kaldırılır. Kalangos Ringi'nin özelliği ise yerleştirildikten sonra vücut içinde erimesidir. 6-8 ay içinde yok olur. Geride kalan fibroz bant ise yetmezliği önlemeye devam eder. Her iki kapaktaki yetmezlikteki tamir devam ediyor" diye konuştu.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne Türkiye'nin her yerinden kalp hastası geldiğini belirten Prof. Dr. Bayezıd, "Şu anda kalp nakli bekleyen 200 hasta var. Kalp nakli yapılamayan ve organ bulunamayan hastaların bir bölümüne yapay kalp cihazlarını uyguluyoruz. Bugüne kadar 100'den fazla yapay kalp cihazının en gelişmiş şeklini uyguladık. Ringin önemli özelliğinden biri de enfeksiyonu az. Yabancı cisim olmadığı için daha az enfeksiyon görülüyor. AÜ Teknokent bünyesinde üretilerek dünyaya pazarlanacak olması bizim için gurur kaynağı oldu. Bu imkanı sağlayan işadamı Yakup Türkkal, Rektör Kurtcephe'ye teşekkür ediyoruz" dedi.
AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise AÜ'nün sağlık alanında öne geçen kurumların başında geldiğini söyledi. Prof. Dr. Kurtcephe, “Bir işadamının yaptığı görüşme sonrasında AÜ Teknokenti'nde kalp kapakçığıyla birlikte kullanılan Kalangos Ringi olarak tanınan kalp kapağı halkasının üretimi ele alındı. Olumlu neticelendi. Kalangos Ringi üretiminin İsviçre'den mülkiyeti satın alındı. AÜ Teknokenti'nde hem Ar-Ge, hem de seri üretimi yapılacak. Ar-Ge çalışmasını, AÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Bayezıd ve ekibi yürütecek" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz