İki sandık zor görünüyor

AKP, Anayasa değişikliği paketinin ardından, referandum süresini 120 günden 45 güne indiren yasa teklifini Meclis gündemine getirirken, değerlendirmeler 22 Temmuz'da seçim sandığının yanına referandum sandığı kurulmasının zor olduğunu ortaya koyuyor.

Muhalefet, referandum yasasında yapılacak değişikliğin 1 yıldan önce uygulanamayacağını savunurken, Cumhurbaşkanı engeline de dikkat çekiliyor. Cumhurbaşkanı Sezer'in Anayasa değişikliğinde olduğu gibi referandumla ilgili düzenlemenin de önüne gelmesi halinde 15 günlük yasal inceleme hakkını sonuna kadar kullanması ve veto etmesi bekleniyor.

Reklam
Reklam

Anayasa değişikliği paketinin dün Meclis Genel Kurulu'nda 370 oyla kabul edilmesinin ardından AKP, referandum süresini 120 günden 45 güne indirmek için de düğmeye bastı. Anayasa değişikliği paketine destek veren Anavatan Partisi'ne verilen söze rağmen atılan bu adım kulisleri yeniden hareketlendirdi. Anavatan ve CHP, AKP'nin referandum hamlesine karşı strateji belirlerken, her iki parti de teklife karşı çıkıyor.

CHP: SÜRE KISALSA DA BU SEÇİMDE UYGULANAMAZ

CHP, AKP'nin referandum süresini kısaltmak üzere getirdiği düzenlemenin 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimlere yetişmeyeceği görüşünü dile getiriyor. CHP kurmayları, 22 Temmuz'dan sonra oluşacak yeni Meclis'in ilk işinin 11. Cumhurbaşkanını seçmek olduğunu dile getirirken, Köşk seçimini halkın yapmasına yönelik düzenlemenin de ancak 2014 yılında uygulanabileceğini kaydediyor. CHP kurmayları ayrıca yeni Meclis'in Anayasa değişikliği konusunda yeni bir değişikliğe daha gidebileceğine dikkat çekerek hükümetin hem Anayasa değişikliği hem de referanduma ilişkin hamlelerinin sonuçsuz kalacağı görüşünü dile getiriyorlar.

Reklam
Reklam

GÖZLER YİNE SEZER'DE OLACAK

AKP, referandumla ilgili yasa teklifini bugün Anayasa Komisyonu'nda yarın da Meclis Genel Kurulu'nda görüşerek zaman geçirmeden Çankaya Köşkü'ne göndermeyi planlarken, kulislerde de Sezer'in Anayasa değişikliğinde olduğu gibi referandumla ilgili düzenlemenin önüne gelmesi durumunda 15 günlük yasal inceleme süresini sonuna kadar kullanacağı ve düzenlemeyi veto edeceği kaydediliyor. Sezer'in 15 günlük süresini kullanması halinde ve veto etmesi halinde referandumla ilgili düzenlemenin Meclis'e yeniden en erken 17 Haziran'da geleceği, hükümetin ise ikinci kez görüşerek Çankaya Köşkü'ne göndermesi durumunda da sürecin Haziran ayı sonunu bulabileceğine dikkat çekiliyor. Kalan 22 günlük sürede ise referandumla ilgili düzenlemenin uygulanmasının ve 22 Temmuz'da referandum sandığı kurulmasının zor olduğu yorumları yapılıyor.

TEKLİFTE NELER VAR?

AKP İstanbul Milletvekili Ünal Kacır ve arkadaşları tarafından verilen yasa teklifi ise "Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkındaki Kanunda" değişiklik öngörüyor. Referandum süresini 45 güne indiren teklife göre referandum Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımını takip eden 45'nci günden sonraki ilk Pazar yapılacak. Teklifte yabancı ülkelerdeki vatandaşlara referandum için verilen 40 günlük oy kullanma süresinin de 10 güne indirilmesi öngörülüyor.

Reklam
Reklam

YSK YETKİLİ

Yasa teklifinde, referandumla ilgili kanunlarda yer alan bütün süreleri gerektiğinde kısaltmak üzere Yüksek Seçim Kurulu'na yetki veriliyor. Buna göre YSK referandumun 22 Temmuz'da genel seçimlerle birlikte yapılmasına karar verebilecek.

ANKA