İki ülkeyi birbirine düşüren elbise!

And yerlilerinin geleneksel dans köstümünden esinlenmiş olan ve her iki ülkede de popüler olan elbise iki ülke arasında gerilime yol açtı.

Bolivya ve Peru'nun iyi geçinen iki ülke olduğu söylenemez, ama aralarındaki son ihtilaf konusu siyasi değil, Peru güzelinin Bahamalar'da yapılacak dünya güzellik yarışmasında giymek üzere seçtiği elbise...

Bolivya Peru'yu Bolivya kültür mirasına ait bir şeyi haksız bir şekilde kendi uluslarına mal etmekle suçluyor. Elbise konusu her iki ülke içinde ulusal gurur meselesi haline geldi. Konu, köşeyazılarını ve blog sitelerini hararetli tartışmalara sevk ederken, Peru gazeteleri Bolivya Kültür Bakanı Pablo Groux'un dava açacağını duyurdu. Bu arada Peru, söz konusu dansın ve elbilesinin yüksek plato ya da diğer ifadesiyle Altiplano kültürünün bir parçası olduğunu öne sürüyor. Peru'da söz konusu dans yani La Diablada (Şeytan'ın Dansı) ülkenin güneyindeki Puno'da düzenlenen karnavalda sergileniyor. Bolivya'da ise BM tarafından özel kültür mirası statüsü verilen Oruro kentindeki karnavalın en önemli dansı niteliğinde. Her iki ülkede de dansta iyi ve kötünün savaşı anlatılıyor. Mikail'in yedi günahı temsil eden şeytan ile savaşı betimleniyor. Peru güzelinin seçtiği kostüm iki ülkeyi birbirine düşüredursun, çoğu tarihçi La Diablada'nın Peru ve Bolivya'nın bağımsız devletler olarak var olmadığı sömürge zamanlarına dayandığında hemfikir.

Reklam
Reklam