İki yılda 2 milyondan fazla kişi sigarayı bıraktı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün raporuna göre Türkiye'de sigara yasağından sonra 2 yıl içinde 2 milyon...

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün raporuna göre Türkiye'de sigara yasağından sonra 2 yıl içinde 2 milyon 250 bin kişi sigarayı bıraktı. Yasaktan önce Türkiye'de 16 milyon yetişkin sigara tiryakisi vardı. Bu rakam, yasaktan sonra yüzde 4 oranında düştü. Evlerde sigara içme oranı yüzde 60'tan yüzde 40'a geriledi. Restoranlarda sigara dumanına maruz kalma oranı yüzde 55'ten 13'e düştü. Her gün sigara kullananların yüzde 26.5'i sigarayı bıraktı. Halen sigara kullananların yüzde 53'ü sigarayı bırakmayı düşünüyor. Bunların yüzde 10'u gelecek ay sigarayı bırakmayı planlıyor. Günde 6 bin kişi sigarayı bırakma hattı Alo 171'i arayarak yardım istiyor.
Kocaeli Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Sigar ve Sağlık Komitesi üyesi Prof. Dr. Füsun Yıldız, sigara içmenin astım hastalığı gibi kronik bir bağımlık olduğunu söyledi. Sigarayı bırakanların tekrar başlama riskinin olduğunu ifade eden Yıldız, bir kişinin tam anlamı ile sigarayı bıraktığını söylenebilmesi için 1 yıl sigara içmemiş olması gerektiğini dile getirdi. Yıldız, bir tiryakinin sigarayı bırakmasından sonra çeşitli evrelerde olumlu sonuçlarını göreceğini ifade ederek, “Bir kişi sigarayı bıraktı diyelim. Bilimsel sonuçlara göre ilk 20 dakikada kan basıncında düzelmeler, 8 ila 12 saat içinde içine aldığı karbon monoksit (egzoz gazında bulunan duman) oranlarında hızlı düşmeler, 24 ve 72 saat içinde koku alma duyusunda düzelmeler, 1 yıl içinde kalp krizi geçirme riskinde de yüzde 50’lilere kadar düşmeler meydana geliyor. Akciğer, gırtlak kanseri ve diğer organların kanserlerinde 5-10 yıl içinde azalmalar meydana geliyor. İnsan yediklerinin tadını almaya başlıyor. Çoğu hastamız sigarayı bıraktıktan sonra ‘ben bu gıdanın bu kadar lezzetli olduğunu anlamamıştım’ diyor.” dedi.
Yıldız, bir tiryakinin sigarayı tam anlamı ile bırakabilmesi için polikliniklere başvurarak uzman kişilerden yardım alması gerektiğini ifade etti.
19 Temmuz 2009’da başlayan sigara yasağının çok olumlu olduğunu belirten Yıldız, bu sayede pasif içicilerin korunduğunu söyledi. Yıldız, 2009 ve 2010 yıllarının ilk 6 aylarında Kocaeli’nde yaptıkları araştırmada sigaranın neden olduğu hastalıklar yüzünden acillere yapılan başvuruların yüzde 22.5 gibi bir düşme saptadıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

SİGARADA FARE ZEHİRİNDE KULLANILAN ARSENİK VAR
Acıbadem Kocaeli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Uygar Cenik Golabi, sigara dumanında dört binden fazla kimyasal madde olduğunu, kanser yapıcı olan arsenik, benzen, krom, asetaldehit, kurşun, nikel, benzopiren, nitrozamin, polonyum 210, formaldehit, vinil klorür, DDT gibi maddelerin bulunduğunu söyledi. Golabi, arsenikin fare zehiri olarak kullanıldığını da dile getirdi.
Sigaranın kalp, damar sistemine büyük zarar verdiğini kaydeden Golabi, “Sigara kötü kolesterolde yükselme, kan akışkanlığının azalması sonucu damarların tıkanmasına, damar duvarlarında yağlı plakların oluşmasına neden oluyor. Damar tıkanıklığına bağlı olarak kalp krizi riski ve inme riski artıyor. Ağız boşluğu, dil, dudak, gırtlak kanseri riskini arttırır.” Sigara tüm kanser ölümlerinin yüzde 30'undan sorumlu olduğunu belirten Golabi, akciğer kanseri ölümlerinin ise yüzde 90’ının sigaradan kaynakladığını kaydetti.
Golabi, gebelik döneminde sigara içilmesinde ise şu sonuçların olacağını ifade etti: “Gebelikte sigara içimi prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı, büyüme geriliği, ani bebek ölümü, bebekte solunum problemlerine yol açar. Gebelikte pasif sigara içimi de benzer şekilde bu riskleri arttırır.”
‘Pasif sigara içiciler de sigara bağımlıları kadar zarar görürler’ diyen Golabi, “Pasif içicilik yukarıda anlatılan bütün risklere ( akciğer kanseri, kalp krizi, kronik bronşit, inme, çocuklarda akciğer gelişimini olumsuz etkileme, akciğer ve solunum yolu infeksiyonları) yol açabilmektedir.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz