İkinci Çernobil'i önledi kanserden öldü

Japonya'da 2011'de 9.0 büyüklüğündeki deprem sonrasında oluşan tsunami Fukuşima Nükleer Santrali'ni de vurmuştu.

Tesisin müdürü Yoshida amirlerinin emrine uymayarak ülkesini Çernobil benzeri bir nükleer felaketten korudu. Kansere yenilen Yoshida'yı halk bir kahraman olarak uğurluyor.

Japonya'ya 2011 Mart ayında tarihinin en büyük nükleer felaketini yaşatan Fukuşima Nükleer Santrali eski müdürü Masao Yoshida bir kahraman olarak yaşama veda etti.

58 yaşında yemek borusu kanseri sonucu hayatını kaybeden Yoshida'nın Japonların gözünde bir kahraman olarak ölmesinin nedeni ise amirlerinin verdiği emre karşı çıkarak, ülkesini belki de daha büyük bir nükleer felaketten kurtarmasıydı.

Reklam
Reklam

11 Mart 2011'de 9.0 büyüklüğündeki deprem sonrası meydana gelen tsunami Fukuşima Nükleer Santrali'nde ağır hasara neden oldu. Nükleer tesiste patlama ve yangınlar sonrasında soğutma sistemi ağır hasar gördü. Radyasyon sızıntısının önüne geçmek için müdür Masao Yoshida'nın önünde tek bir seçenek vardı. Deniz suyu basarak, soğutma sistemi hasar gören tesisin soğumasını sağlamak ve radyasyon sızıntısını engellemek.

TEPCO'NUN EMRİNE UYMADI
Fukuşime Nükleer Santralı'nın müdürü Masao Yoshida'nın önünde büyük bir engel vardı. Nükleer santralın işletmecisi ve sahibi TEPCO, deniz suyuyla soğutma yapılmasına karşı çıkıyordu. TEPCO, deniz suyunun nükleer santralı kullanılamaz hale getireceğini ve büyük maddi zarara yol açacağını düşünüyordu.

Ülkesinin ve depremin vurduğu bölgedeki insanların daha büyük bir nükleer felakete maruz kalmaması için Yoshida, TEPCO'nun emirlerine uymadı ve nükleer tesisi deniz suyuyla soğuttu.

Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki felaketten aylar sonra 2011'de TEPCO'daki görevinden ayrılan Masao Yoshida, emekli olmasının gerekçesini hasta olmasına bağladı.

Reklam
Reklam

Zor bir dönemde verdiği kararla Japon halkının gözünde kahramanlaşan Yoshida, dün Tokyo'da yemek borusu kanserine yenik düşerek hayata gözlerini yumdu. TEPCO'dan yapılan açıklamada, Yoshida'nın ölümünün Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki kazayla ilgili olmadığı belirtildi.

9 AY TESİSTE KALMIŞTI
Japonya’da meydana gelen tsunami, 18 binden fazla insanın ölmesine, bölgede yaşayan 150 bin yerleşimcinin tahliyesine yol açmıştı. Tsunami nedeniyle Fukuşima Nükleer Tesisi hasar görmüş ve tesiste yer alan reaktörleri soğutma çalışmaları başlamıştı. Tesis müdürü Yoshida ise 9 ay boyunca soğutma çalışmalarını yönettikten sonra kanser olduğu anlaşılarak Tokyo Hastanesi’ne yatırılmıştı.

Dünya haberler

Anahtar Kelimeler: