İkinci OECD dünya forumu başladı

İSTANBUL(ANKA)-İkinci OECD Dünya Forumu Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Planlama Teşkilatı (DTP) Müsteşarı Ahmet Tıktık ve OECD Genel Sekreteri Angel Gurria katılımıyla düzenlenen basın toplantısında Forumla ilgili bilgi verildi.

Şener, Forumda tüm insanlığın küresel sorunlarını ilgilendiren toplantılar yapılacağını bunlara bütün dünya ülkelerinden çok sayıda akademisyen, bilim adamı, politikacı, sivil toplum örgütü temsilcisi ve iş dünyası temsilcilerinin yer alacağı bin 286 seçkin konuğun bu Forma katılacağını bildirdi. Forumda yaklaşık 116 ilçe, 14 uluslararası kuruluşun katılımıyla 48 ana ve paralel oturumlarda 220 kişinin konuşma yapacağını söyleyen Şener, "Dünya neler konuşuyor, nasıl yorumluyor onu öğreneceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

Şener, Forumda gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin istatistik bilgi, karar destek mekanizmalarının genişletilmesinin ele alınacağını, bugünün refahının oluşması, gelir dağılımındaki düzensizlikler, iklim değişiklikleri gibi dünyayı ilgilendiren küresel sorunlara ışık tutulacağını kaydetti. Şener, Forumda ayrıca küreselleşmenin toplumsal ve dünyada sağlayacağı gelişmelerin dile getirileceğini ifade etti.

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria da, İstanbul'da gerçekleştirilen Forum ile OECD'nin şimdiye kadar yaptığı en heyecanlı, zorlu ve entelektüel faaliyeti başlattıklarını belirterek, "Eğer başarırsak sonuçları halkların yaşamında kalıcı etkiler bırakacak" dedi. Forumun amacını kendileri, devletleri ve dünya hakkında çok az şey bilen insanları bilgilendirmenin yollarını bulmak olarak özetleyen Gurria, "Dünyada sadece bir avuç insan GSMH ya da enflasyonun ne olduğunu bilir. Ama kendi yaşamının kalitesine ilişkin şeyleri daha iyi bilirler ve etraflarıyla karşılaştırmak isterler" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Dünya liderlerinin insanların ihtiyaçları ve istekleriyle daha çok ilgilenmesi gerektiğini vurgulayan Gurria, GSMH'nin kişi başına düşen gelire bölerek, insanların mutlu olup olmadığının anlaşılamayacağını kaydetti. Gurria, şöyle konuştu:

"Eğer çalışmalarımızda başarılı olursak dünya hakkındaki meselelerde daha iyi bir küresel diyalog sağlarız. Bu aynı zamanda ülkelerin istatistik kapasitelerini geliştirmeleri ile de ilgilidir. Neyi ölçtüğümüzün büyük önemi var. Çünkü bu sayede toplumlarımızı daha iyi anlamış olacağı."

OECD, Dünya İstatistik Bilgi ve Politika Oluşturma Formu'nun ilki 2004 yılında İtalya'nın Palermo kentinde yapılmıştı. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda başlayan, "Toplumların ilerlemesinin ölçülmesi ve teşvik edilmesi" konulu İkinci Dünya Forumu'nu DPT ve OECD birlikte organize etti. Forumda sosyal, ekonomik ve kültürel konularda çeşitli oturumlar düzenlenecek. Forumda ayrıca, küreselleşme, göç, iklim değişikliği, sağlık gibi dünyanın karşı karşıya kaldığı küresel konular, atölye çalışmaları ana ve paralel oturumlarda ele alınacak. Forum, 30 Haziran tarihinde tamamlanacak.

Reklam
Reklam