İkinci Pamukkale bulundu

Denizli il Merkezine 30 km. mesafede UNESCO Dünya Miras Listesinde bulunan Pamukkale'ye 45 km.de, Honaz ılçesi Kaklık Beldesinde yer alan "Kaklık Mağarası", gerek oluşum ve gelişim özelliği gerekse içinde Pamukkale benzeri traverten ve havuzlarının ilginçliği, damlataşı, sarkıt ve dikitler eşine rastlanmaz güzellikte.

Mağara içerisinde bol miktada termal su bulunmaktadır. Berrak, renksiz ve kükürtlü olan bu suyun bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Bu özellikler nedeniyle turizm amaçlı kullanıma son derece uygundur. Ayrıca mağara dışındaki jeotermal suyun, şelaleler yaparak mağaraya akışı, gün ışığının mağara içinde yaptığı ışık oyunları, mağaranın cazibesini daha da arttırmaktadır.

Reklam
Reklam

Düden-kaynak, çöküntü obruğu konumlu aktif bir mağara olan "Kaklık Mağarası"nın çevresi; Mesozoik kireçtaşları, Eeosen marn, kil, kumtaşı ve konglomeraları, miyosen-pliyosen yaşlı kil, kum, Marn ve kalkerler ile kuveterner'e ait traverten ve alüvyonlardan meydana gelmiştir.

Kuzeybatı-Güneydoğu yönünde 65 m., kuzeydoğu-güneybatı yönünde 40m. uzunluğu olan Kaklık Mağarası'nın daire şekilli olan girişi 13 x 11 m. boyutundadır. Girişe göre (0 m.) en derin noktası -14 m. ve toplam uzunluğu 190 m. tavan yüksekliği 2-5 metreler arasında değişen mağaranın güneybatı kenarında ikinci bölümü yeralır. Yaklaşık 40 m. devam eden bu bölümün içi çökmüş bloklarla kaplıdır. Buna karşılık ana galerinin hemen hemen tamamı mağara dışından çıkan ve büyük bölümü şelaleler yaparak mağaraya akan kaynak suların oluşturduğu travertenlerle kaplıdır. Basamaklar halinde havuzlarda oluşan ve tavanın çökmesi sonucu meydana gelen bloklar üzerinde gelişen beyaz renkli bu travertenler Pamukkale'nin küçük bir benzeridir. Mağaranın 78 m. batısında bulunan ve aynı yeraltı sisteminin parçası olan başka bir mağaradan çıkan kaynak şelaleler yaparak mağaranın içindeki suya karışır. Hidroloji ile özellikleri aynı olan bu kaynakların debileri farklıdır.

Reklam
Reklam

Kaklık Mağarası'nın doğrudan gün ışığı alan ve sürekli damlayan veya akan duvarlarında, sık bir yosun ve küçük yapraklı sarmaşık türü bitkiler gelişmiştir. Aydınlanmaya bağlı olarak gün içinde yeşilin değişik tonlarını alan bu bitkiler, mağaraya ayrı bir güzellik katmıştır.

Kaklık Mağarası'nda ziyaretçilerin herhangi bir tehlikeyle karşılaşmadan mağarayı gezmeleri ve mağara içi şekillerini en iyi şekilde görmelerini sağlayacak düzenlemelerin yanı sıra, mağaranın korunmasına da büyük önem verilmiştir. Ayrıca mağaranın yakınında, ziyaretçilerin istifedesine sunulmak üzere yapılan yüzme havuzu, küçük amphitheatre, seyir alanları, kafeterya ve kameriyeler Mayıs 2002 tarihinden itibaren işletmeye geçirilerek, Turizmin hizmetine sunulmuştur.