İkinci referandum için nabız yokladı

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto ile yaptığı görüşmede KKTC'ye uygulanan ambargoların kaldırılması yönündeki niyetleri yeterli bulmadıklarını söyledi. Erdoğan, Kıbrıs'ta ikinci bir referandum için nabız yoklayan De Soto'ya Türkiye'nin yeni bir referanduma sıcak bakmadığı mesajını verdi. Erdoğan, Kuzey Kıbrıs'ta birlik ve beraberliğin korunmasının önemine dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan, bugün BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto ile KKTC Başkanı Mehmet Ali Talat ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ile ayrı ayrı görüştü. Alınan bilgiye göre, Erdoğan-De Soto görüşmesinde De Soto, Türkiye'nin Kıbrıs'ta ikinci bir referanduma ne kadar sıcak baktığı konusunda nabız yokladı. Rumlar'ın ve Papadopulos'un zor durumda olduğunu belirten De Soto, Papadopulos'un bir fırsat kaçırdığını yeni fark etmeye başladığını belirtti. Papadopulos'un içine düştüğü zor durumdan kurtulmak için Annan Planı'na saldırdığına işaret eden De Soto, BM'ye sunacağı raporda hakkaniyetli davranacağını ve Papadopulos'un eleştirilerinden etkilenmeyeceğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan ise Kıbrıs'ta yeni bir durum ortaya çıktığını, bu yeni duruma uygun olarak yapılması gereken ilk işin ambargoların kaldırılması olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin ikinci bir referanduma sıcak bakmadığı mesajını da veren Erdoğan, KKTC'ye uygulanan ambargoların kaldırılması yönündeki niyetleri yeterli bulmadıklarını ifade etti.

Görüşmede Türkiye'nin Güney Kıbrıs'ı tanıması konusu da gündeme geldi. Erdoğan, herkesin yeni duruma ve gerçeklere uygun hareket etmesi gerektiğini belirterek, Türkiye'nin de Kıbrıs'ta ortaya çıkan yeni duruma uygun hareket edeceğini belirtti.

Başbakan Erdoğan'ın Talat ve Denktaş'la yaptığı görüşmede ise Kıbrıs'ta ortaya çıkan son durum değerlendirildi. Görüşmede Talat, Brüksel'deki temaslarına ilişkin bilgi verdi ve görüşmelerin çok olumlu geçtiğini belirtti. AB tarafından hazırlanan tüzüğün kendilerini tatmin etmediğini de kaydeden Talat, tüzükte itiraz edilmesi gereken birçok madde bulunduğuna işaret etti.
Başbakan Erdoğan da Kuzey Kıbrıs'ta bundan sonra birlik ve beraberlik içinde olunmasının büyük önem taşıdığını, bir iç çekişme varmış izleniminin Kuzey Kıbrıs'ın çabalarına zarar vereceğini belirtti. Erdoğan, Kuzey Kıbrıs'ın devlet fonksiyonlarını icra edecek bir yapıya kavuşturulması için desteklenmesi gereğine dikkat çekti. Görüşmede ayrıca, Türkiye'nin KKTC'ye açtığı ve süresi Mayıs ayında sona erecek olan kredilere ilişkin anlaşmanın süresinin uzatılması yönünde görüş birliğine varıldı.

Reklam
Reklam