İkiztepe kazıları yarım kaldı

SAMSUN (İHA) - Samsun'un Bafra İlçesi İkiztepe Ören yerinde 1. Tepe'de gerçekleştirilen kazıların bu yılki bölümü, ödenek yetersizliği nedeniyle erken tamamlandı. Kazıları yöneten Prof. Dr. Önder Bilgi, bu yıl yapılan çalışmalarda ortaya çıkarılan eserler arasında dokuma sanayiinde kullanılan 4 bin 500 yıllık araç gereçler, bronz yüzükler ile 13 iskelet bulunduğunu söyledi.

Kültür Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi'nin ortaklaşa sürdürdüğü İkiztepe kazıları bu yıl 28 gün sürdü. Tepe 1'de yapılan kazılarda 100 metrekare alanda 2 metre derinlikte yer kazıldı. Arkeoloji bölümünden 24 öğrencinin de katıldığı kazıları yöneten İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya Arkeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Önder Bilgi, bu yılki kazı çalışmaları için 12 milyar 500 milyon lira ödenek aktarıldığını ve bu ödenek yetersiz olduğundan kazı çalışmalarını erken bitirdiklerini söyledi.
Prof. Dr. Bilgi, bu yıl yaptıkları kazılarda 13 mezar ve bu mezarlardan da 13 iskelet, dokuma sanayiinde kullanılan araç gereçler, bronz yüzükler, çakmak taşı gibi M.Ö. 2500 yıllarına ait eserler çıkartıldığını açıkladı.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Bilgi, 1974 yılından beri İkiztepe Ören yerinde kesintisiz olarak gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda 10 bin civarında tarihi eser ortaya çıkartıldığını, bu taşınır eserlerin halen Samsun Arkeoloji Müzesi'nde sergilendiğini sözlerine ekledi.