"İklim Değişikliği Daha Net Görülecek"

İZMİR (AA) - İklim değişikliğinin Türkiye'de hissedilmeye başlandığı, bu değişikliklerin gelecek on yıllarda daha net olarak görüleceği belirtildi.

İZMİR - İklim değişikliğinin Türkiye'de hissedilmeye başlandığı, bu değişikliklerin gelecek on yıllarda daha net olarak görüleceği belirtildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından geçen hafta düzenlenen "İklim değişikliğinin kıyı kentlerine etkileri" konulu Uluslararası Su Sempozyumu'nun sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgeye göre, iklim değişikliği Türkiye'de hissedilmeye başlandı. Bu değişiklikler gelecek on yıllarda daha net olarak görülecek. Karpatlar ve Balkanlar'da gelecekte görülebilecek sıcaklık değişimleri Türkiye'yi de etkileyecek, Fırat ve Dicle nehirlerini besleyen dağlık bölgelerde yüzyılın ikinci yarısında kar erime süreci hızlanacak. İklim değişikliği sonucu meydana gelen afetlerle ilgili Türkiye'de ilgili kurum ve uzmanlar arasında bilgi ve işbirliği geliştirilmesi önerilen bildirgeye göre, hem Türkiye’de hem de İzmir'de kalkınma, iklim değişikliği ve afet risk yönetimi konularında çalışan kurum ve uzmanların "İklim Risk Yönetimi" kapsamında birlikte çalışması, kaynaklarını etkin bir şekilde kullanması gerekiyor. Kısıtlı su kaynakları nedeniyle Türkiye'de, kaynakların dengeli kullanımı ve korunması için politikalar geliştirilmesi gerektiğini vurgulanırken, olası riskler belirlenerek, acil eylem planı hazırlanması gerekliliği üzerinde duruluyor. Bildirgedeki diğer öneriler şunlar: "Yönetim tek elde toplanarak havza/alt havza bazında yönetime geçilmeli. Deniz ve kıyı yapıları tasarlanırken deniz-kıyı yapıları- kıyı kent altyapısı bileşenleri birlikte düşünülmeli, rüzgar ve dalga istatistikleri yapılmalı. Özellikle olası taşkın alanları ve sel baskınlarının muhtemel olduğu bölgelerde, geçmiş veriye bağlı olarak coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanmalı. İklim değişikliğini önleyecek bir yaşam kültürü geliştirilmeli. Özel araçlar yerine toplu ulaşım araçlarının tercih edilmesi, enerji ve su tasarrufunun benimsenmesi ve uygulanması, doğanın davranışlarını bilimsel gözlem ve modellerle anlamak için çalışmalar yürütülmeli."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: