WASHINGTON (İHA) - Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri Kyoto sonrası atılacak adımlar üzerine süren uzun görüşmeler sonrası iklim değişikliği ile mücadele konusunda uzlaşmaya vardı.
Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te yapılan BM konferansının bugün yapılacak son oturumunda hazırlanan tasarı tartışılacak. Tasarı, Kyto Protokolü'nün ötesinde, sera etkisi yaratan gazların nasıl azaltılacağı konusundaki tartışmaların yöntemini belirliyor. Gayriresmi görüşmeler, gelecek Mayıs ayında başlayacak.
Katılımcılar, iki hafta önce başlayan konferansta nihayet dün gece uzun müzakereler sonucu yapılan önerileri bir karara bağladılar. Avrupa Birliği ile Amerika Birleşik Devletleri, küresel ısınma ile nasıl mücadele edileceği konusunda anlaşmazlığa düşmüşlerdi. Dünyada hava kirliliğine en fazla yol açan ülkelerin başında gelen Amerika Birleşik Devletleri, Kyoto ile ekonomisinin zarar göreceğini düşünürken, konu nedeniyle doğan tartışmalar, konferansın planlanan zamanda tamamlanmasını engellemişti. Avrupa Birliği, Kyoto Protokolü'nün süresinin dolacağı 2012'ye dek gaz emisyonlarının azaltılması konusunda bir dizi gayrı resmi toplantı yapılmasında ısrarlıydı. Nihayetinde, Amerika Birleşik Devletleri'nin gelecek Mayıs'ta sadece bir zirve yapılması önerisi kabul edildi, ancak bu zirve birkaç güne yayılacak.
Kyoto Protokolü ile hedeflenen, 2012 yılında ortalama yüzde 5,2 azalmayla, 1990 yılındaki düzeylere dönmek. Bu hedefi tutturamayan ülkelere ise ceza verilmesi gündemde.
Kömür petrol gibi fosil yakıtların kullanımı ve sanayi üretimiyle ortaya çıkan sera gazları, iklim değişikliklerinden ve aşırı şiddetteki hava olaylarından sorumlu tutuluyor.