İklim Değişikliği Zirvesi: Zamanımız Kalmadı, B Planımız Yok!

Bu yıl Fransa’da düzenlenen İklim Değişikliği Zirvesi, gezegenin geleceği hakkında önemli noktalara ışık tutmaya çalışıyor. Birçok ülkeden temsilcinin katıldığı İklim Değişikliği Zirvesi, protestolarıyla, içeriği ve gündemin yoğunluğuyla dikkat çekiyor. Dünya, iklim değişikliğinin etkilerinin gittikçe his

Nedir bu İklim Değişikliği Zirvesi?

Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen İklim Değişikliği Zirvesi’ne UNFCCC (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Anlaşması) üyesi olan ülkeler katılıyor. İklim Değişikliği Çerçeve Anlaşması’na katılıp seragazı salınımıyla ilgili anlaşmada taraf olan ülkeler, bir araya gelip etkisinin her geçen gün arttığını dünyanın her yerinde hissedebildiğimiz iklim değişikliğinin zararlarını azaltmak üzere toplantılar düzenleyip görüşlerini belirtiyor. Daha önce UNFCCC ülkelerinden birisi olan Türkiye, 2004 yılında “endüstrileşme sürecini henüz tamamlamadığı” kanaatiyle bu ülkeler arasından çıkartılmış.

Reklam
Reklam

Organizasyon komitesine göre, bu yılki İklim Değişikliği Zirvesi’nin temel amacı tüm dünya ülkelerinin uzlaşmaya varabileceği bir anlaşma ortaya koyabilmek. Seragazı salınımı gibi hayati önem taşıyan konuları derli toplu bir şekilde düzenleyen bir anlaşma, dünyanın tamamı için oldukça önemli ve acil görünüyor. Yok olan canlı türleri, artan hava kirliliği, kuraklık, mevsim değişiklikleri ve daha pek çok farkında bile olmadığımız tehlikeli sonuçla karşı karşıya olan dünya, hızlı ve kontrolsüz endüstrileşmenin zararlarını azaltmaya çalışıyor.

Prens Charles’tan Önemli İtiraf

Galler Prensi Charles, yaptığı konuşmada dünyanın ilgisini çekecek önemli açıklamalarda bulundu. Büyük şirketlerin, derhal ormanlık alanların yok edilmesi eyleminden vazgeçmesini belirten Prens, kontrolsüz endüstrileşmenin yol açtıklarından önemle bahsetti. “Ormansız bir B Planı’mız yok,” diyen Galler Prensi, şirketlerin büyük çoğunluğunun ormanlara ne kadar zarar verdiğinin farkında olmadığını söyledi. Dünyadan Protestolar

Anlaşmaların hayatiliğini ortaya koymak, ülke temsilcilerini uyarmak ve seslerini daha çok duyurmak için, dünyanın birçok ülkesinden çevreci örgütler Paris’te buluştu. Eylemciler, iklim değişikliğinin durdurulabilmesi için öncelikle sistemin değiştirilmesini düşünüyor. Bazıları pasifist eylem tarzları seçmişken, bazıları da polisle çatışıyor yahut çatışmak zorunda kalıyor.

Reklam
Reklam

Üstelik, eylemler sadece Paris’le sınırlı kalmadı; dünyanın birçok büyük merkezinde eylemler düzenlendi. Hindistan, İspanya, İngiltere gibi ülkelerde çevreciler, sokaklara çıkarak taleplerini dile getirdi. Çin Başrolde

Pekin gibi önemli bir merkezi elinde tutan Çin, bu seneki zirvenin başrolündeki ülke olarak görülüyor. Çin, ilk kez en üst düzeyde katılım göstererek Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından temsil ediliyor. Küresel iklim değişikliğinin yönetiminde çok önemli bir rol oynayan Pekin vasıtasıyla Çin, sürecin devamı konusunda oldukça önemli bir pozisyonda yer alıyor.

Her ülke açısından 2020 sonrasında yapılacaklar için büyük ve güçlü adımlar atılması, İklim Değişikliği Zirvesi’nin en büyük hedefi. Türkiye’de Neler Oluyor?

Türkiye’de İklim Değişikliği zirvesi için en büyük girişimlerden birisini İklim İçin Platformu oluşturuyor. Hareket, bir süredir yaptığı dikkat çekici eylemler, paneller ve radyo programlarıyla gündeme sık sık geliyor. İklim İçin Platformu’nun internet sitesine buradan ulaşıp gerekli bilgileri alabilirsiniz.

Reklam
Reklam