İklim değişikliğine dayanaklı keçiye koruma

Sıcak iklim şartlarına, susuzluğa dayanıklı Kilis keçisine ait hücre, doku, sperma ve embriyo örnekleri gen bankasına alındı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Dairesi Başkanlığından Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Vedat Akgündüz, Kilis keçisinin Kilis, Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa illeri ve çevresinde yaygın olarak yetiştirildiğini belirtti.

Yüksek süt ve döl verimine sahip Kilis keçilerinin Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yetiştirildiğini dile getiren Akgündüz, şöyle konuştu:

''Bu bölgelere geçmişte Halep keçileri getirilmiş ve bölgedeki kıl keçileriyle melezleme yapılmıştır. Bu melez keçilerin kendi aralarında yetiştirilmesi sonucu Kilis keçileri meydana gelmiş. Kilis keçisinin Türkiye'deki popülasyonunun 80-100 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.

Reklam
Reklam

Kilis keçileri her türlü iklim koşullarına iyi uyabilen, küçük aile işletmeleri halinde veya sürüler halinde yetiştirilebilen, sağlam vücut yapılı, sarkık ve büyük kulaklı, uzun yürüyüş yetenekli süt ve döl verimi yüksek bir keçi ırkıdır. Kilis keçisinin kulaklarının uzun oluşunun, sıcak iklim şartlarına dayanıklılığını arttırdığı ve vücut ısısını düzenlemede fayda sağladığı düşünülüyor.''

Dr. Akgündüz, Kilis keçisinin, genetik olarak yapısında sıcak iklim kuşağının verimsiz otlakları ve çalılık alanlarını iyi değerlendiren, susuzluğa dayanıklı Halep keçesi olduğunu, bunun ırkın dayanıklılığını olumlu yönde etkilediğini, bu özelliği sayesinde Küresel İklim değişikliğinden en az etkilenecek ırklardan biri olduğunu dile getirdi.

GEN BANKASINA ALINDI

Akgündüz, Kilis keçisiyle ilgili olarak gerçekleştirilen projelerle ilgili şu bilgileri verdi:

''Bu keçimizle ilgili olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığımız gerek halk elinde koruma (200 baş) ve geliştirme (12 bin 600 baş) projeleri ile Kilis ve Hatay illerimizde çalışmalar yürütüyor. Buna ek olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, TÜBİTAK ve üniversiteler işbirliğiyle yürütülen başka bir projede gen bankası oluşturulmuş, diğer bazı yerli ırklarımızla beraber Kilis keçisine ait hücre, doku, sperma ve embriyo örnekleri saklanarak DNA düzeyinde tanımlama çalışması yapılmaktadır.''

Reklam
Reklam

Akgündüz, Kilis keçisinin üretiminin ve veriminde artışlar sağlanmasının özellikle Türkiye'deki keçicilikte en önemli genetik kaynak olan Kıl keçisinin ıslahı ve veriminin arttırılması yönünde büyük fayda sağlayacağını, üstün süt ve döl verimi sayesinde bu konudaki talepleri karşılayacağını belirtti.

İthal edilen kültür ırklarının Türkiye'ye uyum sağlamadaki zorluklarının büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu, tüm verimleriyle bu ırklardan geri kalmayan Kilis keçisinin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasının, ekonomik açıdan çok olumlu sonuçlar vereceğini, süt ve kırmızı et açığının kapatılmasında önemli rol oynayacağını vurgulayan Akgündüz, şöyle devam etti:

''TAGEM 'Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Yerinde Korunması ve Geliştirilmesi Projesi' çerçevesinde 2006 yılından beri bu konudaki çalışmalarını sürdürmektedir. Çok değerli yerli genetik kaynaklarımızdan biri olan Kilis keçimiz de bu çalışmaların içerisinde yer alıyor ve bu çalışmaların sonucunda projeye dahil olan işletmelerin birer damızlık işletme olma hedefine doğru yol alınıyor. Projede döl verimi, büyüme ve gelişme özellikleri, süt verimi gibi özelliklere ait verimler takip ediliyor, kayıtlı yetiştiricilik ve ıslah amaçlı yetiştiriciliğin temelleri atılıyor.''

Reklam
Reklam

IRKA ÖZGÜ ÖZELLİKLER

Kilis keçisi, hastalıklara dirençli, olumsuz çevre şartlarına dayanıklı, yerli keçi ırkları içerisinde üstün süt verimi ile ön plana çıkan bir keçi ırkı. Kilis keçisi, aile sürülerinde, bağ bahçe çevresinde 2-10 başlık küçük gruplar halinde ve ticari sürüler şeklinde 20-100 başlık sürüler halinde yetiştirilir.

Kilis Keçisi, Hayvan Irk Tescil Komitesi tarafından 2005 yılında tescil edilmiştir. Kilis keçisi orta iri ve uzun yapılıdır, boyun uzundur. Göğüs ve sağrı iyi gelişmiştir. Sırt hattı düzdür. Vücut örtü rengi genelde siyah ve kahverengidir, alacalı olanlara da rastlanır.

Baş profili düzdür, koç başlılara da rastlanır. Boynuzluluk ve yapısı erkeklerde kalın, kuvvetli ve uzun boynuzludur, boynuzsuzlara da rastlanır. Dişilerde ise ince ve geriye kıvrık boynuzludurlar, boynuzsuzlar da bulunur.

Kulak yapısı uzun, geniş ve sarkıktır, kısa kulaklılara da rastlanır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz