İklim değişikliğinin hızını azaltın

Şarj cihazlarını prizlere takılı bırakmadan, fazla ütü yapmadan, hatta arabayı kullanmayıp otostop çekerek iklim değişikliğinin hızı azaltılabilir.

BURSA (İHA) - Bursa Kent Konseyi İklim Değişikliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ulviye Özer, insanların 'Ben ne yapabilirim?' diye düşünmesini istedi.

Tabii kaynakların bilinçsizce kullanılması yüzünden ortaya çıkan sera gazları, iklim değişikliğine ve geri dönülmez bir yola doğru götürüyor. Bursa Kent Konseyi İklim Değişikliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ulviye Özer, küresel ısınma, çevre kirliliği ve içme suyu yetersizliğinin kısa bir zaman sonra insanlığı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakabileceğini söyledi. Alınabilecek önlemler için hala zamanın olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özer, kamu, sanayi ve tarım sektörünün gayreti yanında insanların günlük yaşamında alacağı tedbirlerle de destek olması istedi. İnsanların, iklim değişikliği hızını azaltmak için 'Ben ne yapabilirim?' diye düşünmesini öneren Özer, şöyle konuştu;

Reklam
Reklam

"(Bulunduğunuz ortam sıcaklığını düşürün). Fazla değil ,sadece bir derece düşürün. Böylece bir miktar enerji tasarrufu yapılır. Eğer üşürseniz ki bu ihtimal genelde yoktur. Üzerinize modaya uygun bir kazak giyin. (Evinizin ısısını havaya atmayın). Evinizin çatı arasını, duvarlarını, sıcak su hatlarını ve kazanı ısı kaçaklarına karşı kontrol edin. Kapıyı, pencereyi açık veya aralık bırakmayın. Evinizi ılık tutun, sıcak değil ve böylece gezegeni biraz daha soğutmuş olun. (Elektrikli cihazları bekleme konumunda bırakmayın). Kumandayla kapatmak yerine oturduğunuz yerden kalkarak televizyonu kapın. (Şarj cihazlarını prizlere takılı bırakmayın). Küçük şarj cihazları kullanılmadıkları zaman bile bir miktar enerji harcar. Cep telefonu, playstation gibi cihazların pilleri dolduğunda şarj cihazlarını prizde bırakmayın. (Daha fazlasını kaynatmayın). Su ısıtıcıları çay ya da kahve içmeniz için gereken enerjiden çok daha fazlasını harcar. Kaç bardak içilecekse sadece o kadar su kaynatın. (Ütü yapmayı azaltın). Biraz kırışık, buruşuk giysi sizi daha kötü göstermez. Unutmayınız ki ütü evde en fazla enerji harcayan alettir. (Çok parlak ve fazla ışıkları söndürün). Paranızın olması enerji israfı hakkı vermez. Eğer bir gösteri merkezinde yaşamıyor ve karanlıktan korkmuyorsanız, fazla ışık gerekli değildir. (Daha verimli ampul kullanın). Düşük enerji ampulleri size gereken ışığı verdikleri gibi 3 kat daha güç harcar. Eğer bir gece kulübünde yaşamıyorsanız, tüm ampulleri değiştirin. (Dondurucularınızı sızdırmaz hale getirin, buzdolaplarını fazla doldurmayın). Fazla dolu buzdolabı gereksiz enerji harcar".

Reklam
Reklam

"ARABANIZI AZ KULLANIN, YÜRÜYÜN, PATEN KAYIN, OTOSTOP ÇEKİN"

Elektrikli ısıtıcı ve soğutucuları, klima ve fırınları en az süreyle kullanılmasını da tavsiye eden Prof. Dr. Ulviye Özer, üşüyünce kazak, çorap giymenin, terleyince pencere açmanın daha az enerji tüketmek anlamına geldiğini ifade etti. Özer,şunları anlattı:

"Arabanızı olabildiğince az kullanın. Yürüyün, bisiklete binin, koşun, paten kayın, toplu taşıma araçları kullanın ya da en kötüsü otostop çekin. Her ne durumda olursa olsun, aracınızı kullanmamaya çalışın. Kendi bölgenizin yiyecek ve ürünlerini tercih edin. Sadece çevrenizdeki yiyecekleri yemekle ve ürünleri kullanmakla ölmezsiniz. Böylece bunlar dünyanın diğer uçlarından uçaklarla size taşınmaz. Çamaşır yıkama sıcaklığını ve süresini düşürün. Kıyafetleri 60 derecede yıkamak yerine 30 derecede ve kısa programda yıkayın. Aynı sonucu alırsınız ama makine daha az enerji kullanır. Çok yapraklı bitkiler ve ağaçlar dikin. Bahçenize plastik, tahta metal veya taş dekorasyon yerine az su isteyen ağaç ve bitki dikin. Vahşi bahçe zevkini tercih edin. Unutmayın ki yetişkin bir ağaç, iki insanın bir yıl boyunca kullanacağı oksijeni sağlar. Suyu tasarruflu ve birkaç defa kullanın. Banyo, temizlik, bulaşık, çamaşır için suyu en tasarruflu biçimde kullanın. Atık suları tuvalet gideri, bahçe sulaması ve araba yıkamada tekrar kullanmaya çalışın. Sulamaları sabah erken veya akşam saatlerinde yapın. İçme suyunu hortumla kullanmayın. Arabanızı, balkonu kova ve süngerle temizleyin. Hortumla araba yıkamak, bir insanın 3-4 günlük ihtiyacı kadar suyun israf olmasına sebebiyet verir. Banyo yerine duşu kullanın. Duşlar, küveti doldurarak banyo yapmanız için gerekli olan suyun 3'te birini harcarlar ve suyun ısıtılması için daha az enerji gerektirir. Sensörlü veya zaman ayarlı musluklar kullanın. Evimizde, işyerimizde, okullarda, sinema ve ticaret mekanlarında el yıkarken suyun boşuna akmasını önlemek için sensörlü musluklar kullanalım".

Reklam
Reklam

"DAHA AZ ÇAMAŞIR SUYU KULLANIN. DOĞAL SABUNLARI TERCİH EDİN"

Musluk ve rezervuarların sızıntılarının engellenmesini öneren Özer, saniyede bir damla akan musluğun yılda 3 ton su harcayacağını işaret etti. Özer, şunları kaydetti:

"Atık yağ, plastik ve lastik yakmayın. Isınmak için yakılan atık yağ, lastik veya plastiklerin çıkarttığı gazlar ciddi kirlenme sebep olur. En az sentetik tarım ve bitki ilacı kullanın. En az sentetik ilaç kullanın, tabii ilaç ve koruyucuları tercih edin. Alışverişlerinizde file veya sırt çantısı kullanın. Plastik poşet veya kese kağıdı istemeyin. Daha az çamaşır suyu, daha az deterjan kullanın. Doğal sabunları tercih edin. Çamaşırlar ve eviniz yine temiz ve beyaz olacak. Kullanılmış kızartma yağları lavaboya, toprağa dökmeyin. Bir kilo atık yağ, bin ton suyu kirletebiliyor. Kullanılmış yağlarınızı plastik bir şişeye koyarak, geri kazanılmasına veya en azından çöplüğe gitmesini sağlayın. Çöpleri oldukları gibi atmayın. Çöpleri metal, kağıt, cam olarak ayırın. Bunlar geri dönüştürülür ve enerji kaynak tasarrufu sağlar".

Reklam
Reklam