İktidar Sezer'i, muhalefet iktidarı suçladı

ANKARA (ANKA) – TBMM Anayasa komisyonu Burhan Kuzu başkanlığında toplanarak, 21 Ekim'de referanduma sunulacak olan pakette yer alan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görevi ve süresi ile ilgili tartışmalara yolaçan "11. cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini" düzenleyen geçici 18. ve 19. maddenin metinden çıkarılmasına ilişkin AKP Grup Başkanvekillerinin hazırladığı yasa teklifinin görüşmelerine başladı.

TBMM Anayasa Komisyonu çalışmalarına AKP ve CHP'li üyeler arasında yaşanan sözlü atışmalarla başladı. AKP'liler, cumhurbaşkanı seçimi nedeniyle hala tartışma yaşanmasının 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in tutumundan kaynaklandığını öne sürdü. Anamuhalefet Partisi CHP ise, iktidar partisi AKP'yi, "kompleks ve ihtirasları yüzünden" misilleme mantığı ile devleti yönetmekle eleştirdi.

Reklam
Reklam

Hükümet adına Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in katıldığı toplantıda, değişiklik teklifinin geneli üzerindeki görüşmelere geçmeden önce söz alan Komisyon Başkanı Kuzu, 11. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini anlattı. Kuzu, "21 Ekim'de yapılacak referandum sürecine gelinen noktada çok şey yaşandı. Benim şahsi kanaatime göre, bu değişikliğe hiç gerek yok" dedi.

-"BU TARTIŞMALARA ZEMİNİ CUMHURBAŞKANI SEZER HAZIRLADI"- AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, teklif üzerine yaptığı konuşmada 11. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini ve gelinen noktaya değindi. Ergin, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP'yi bugünkü tartışmalara zemin hazırlamakla suçladı. Ergin, "Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin dolması nedeniyle Cumhurbaşkanı seçim süreci başladı. Bugüne kadar hiç gündeme gelmeyen toplantı yeter sayısı gündeme getirildi. Daha önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hiç uygulanmayan hükümler uygulandı. Toplantı yeter sayısı için üçte iki (367) çoğunluk şartı arandı. CHP Anayasa Mahkemesi'ne gitti" dedi.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanlığı seçiminin problemli halden çıkması için Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliği teklifi hazırladıklarını anlatan Ergin şöyle devam etti:
"Bu değişiklik AK Parti'nin keyfi kararı değildi. Meclis seçim kararı aldı. Bütün gelişmeler çerçevesinde Anayasa değişikliği gündeme geldi. Meclis'ten geçti. Ancak, Köşk'ten veto edildi, İkinci kez yine Meclis'ten geçti. Cumhurbaşkanı Sezer onaylamak yerine referanduma götürdü. Eğer Anayasa değişikliğini onaylasaydı, bu gün bu tartışmalar yaşanmayacaktı. Referandumun genel seçimlere yetişmesi için 120 günlük süreyi 45 güne indiren değişikliği de yaptık ama olmadı. Bugün bu zemine gelmenin nedeni Sayın Sezer'dir."

-KOMPLEKSLİ İKTİDAR"- CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise bugün gelinen noktada iktidar partisi AKP'nin hala "kompleksle" hareket ettiği eleştirisinde bulundu. 21 Ekim'de yapılacak referandum için gümrük kapılarında oy kullanımlarının başladığına dikkat çeken Kart, referandum sürecinin tamamen ortadan kaldırılması gerektiği görüşünü savundu. Kart, "Bu geçici maddeler kaldırılsa bile bu kaotik ortam kalkmayacak. Bu durumda Yüksek Seçim Kurulu da üzerine düşen görevi yapamıyor. Kaotik ortamın ortadan kalkması için YSK önlem almalı" diye konuştu.

Reklam
Reklam