İl İstihdam Kurulu yılın ilk toplantısını yaptı

İl istihdam ve Meslek Eğitim Kurulu, yılın ilk toplantısını Anitta Otel'de gerçekleştirdi.

Vali Sabri Başköy başkanlığındaki toplantıya; Vali Yardımcısı Hamdi Bolat, Belediye Başkan Yardımcısı Nurettin Karakaya, TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal ve diğer kurul üyeleri katıldı.

Açılış konuşmasında İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin; Veri Tabanı ve Ağ işletmeciliği, Mobilya İç Mekan Ressamlığı, Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Pastacılık Dalı, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alanı Operasyon Dalı, Eğlence Hizmetleri Alanı Animatörlük Dalı, Çocuk Hizmetleri Dalı, Muhasebe ve Finansman Alanı Bilgisayarlı Muhasebe Dalı, El Sanatları Teknolojisi Alanı El ve Makine Nakışı Dalları, Harita-Tapu-Kadastro Alanı Haritacılık Dalı ve Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı Erken Çocukluk Eğitim Dallarının açılması ile Anadolu Meslek Lisesi'nin kapatılması hususunda bilgi verdi.

Reklam
Reklam

İlimiz istihdamına yönelik hazırlanan 2013 yılı stratejik plan ve amaçlarını içeren; bir sunum gerçekleştiren İş-Kur İl Müdürü Zafer Eyvaz; sanayicilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda yeni kursların açılmaya devam ettiğini ifade etti.

Vali Başköy toplantıda yaptığı değerlendirmede; Ekonomik ve teknolojik dönüşümün çok hızlı yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Uluslararası ilişkilerin zamandan ve mekandan bu kadar bağımsızlaştığı, ülkelerin sınırlarının ortadan kalktığı günümüzde; bilimsel ve teknolojik gelişmelere ayak uydurmak, beşeri sermaye kaynağımız olan insanlarımızı bu doğrultuda yetiştirmek büyük önem arz etmektedir. Özellikle gençlerimizin mesleki eğitimini değişen ve gelişen şartlara uygun hale getirme noktasında hem Dünyada hem de Ülkemizdeki gelişmeleri yakından takip ederek İŞKUR’ un çalışmalarına ve İlimizde uygulanacak istihdam politikalarına yön verecek katkılarda bulunmak bizim de görevimizdir.

Bilgi teknolojilerinin uluslararası alanda ekonomik ilişkilerin belirleyicisi olduğu kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımızda duruyor. İç içe geçen ve ülkelerin birbirlerine bağımlı olmasına yol açan küresel pazarda yaşanan en küçük hareketlilik tüm Dünyayı eş zamanlı etkileyebiliyor. Küresel ekonomiye hakim olan esnek üretim anlayışı ise üretimde geleneksel anlayışı sona erdirerek esnek, bilgi ağırlıklı ve uzmanlaşmaya dayalı bir işgücü piyasasını zorunlu kılıyor.

Reklam
Reklam

İŞKUR özellikle gençlerin ve kadınların güncel işgücü piyasası şartlarına uyum sağlamaları için çalışıyor. Geleceğimiz olan gençlerin istihdamını artırma ve işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan alanlarda mesleki beceriler kazandırmak ve var olan mesleki becerilerini geliştirme noktasında bir çok çalışma yapmış ve yapmaya devam edecektir.

İŞKUR aktif işgücü programları kapsamında genç işsizliğini azaltmak ve mesleksizlik sorununu çözebilmek için mesleki eğitim kursları ile işbaşı eğitim programlarını yeniden yapılandırmıştır. Girişimcilik programları, meslek edindirme, meslek değiştirme ve geliştirme eğitimlerine ağırlık vermiştir.

6111 Sayılı Torba Yasa ile işverenlere 6 aydan 54 aya kadar prim teşviki getirilmiş, kurslarda kursiyer cep harçlıkları 15 liradan 20 liraya, işbaşı eğitimlerde 25 liraya çıkarılmıştır. Gençlerimize ve İŞKUR’ a kayıtlı olan tüm vatandaşlarımıza daha iyi hizmet sunabilmek için 17 iş ve meslek danışmanı işe başlatılmış, yakın zamanda 9 kişi daha başlatılacaktır.

İşsizlikle mücadelede tüm faaliyetlerimizin temel amacı vatandaşlarımızın insan onuruna yaraşır bir şekilde çalışma hayatı içerisinde yer almasıdır. Bu amacımızın yerine getirilmesi için Hükümetimiz ve Bakanlığımızca milyonlarca liralık kaynak İlimize aktarılmaktadır. 2012 yılında İŞKUR faaliyetleri için 11.400.000 lira kaynak aktarılmış bunun 10.902.000 lirası kullanılmıştır. Bu paranın 10.500.000 lirası programlara katılan 4430 vatandaşımıza maaş ve cep harçlığı olarak ödenmiş, İlimiz ekonomisine de nakit girdi sağlanmıştır. 17 iş ve meslek danışmanı ile 6 aydan uzun süredir Kuruma kayıtlı 6184 vatandaşımıza danışmanlık hizmeti verilmiştir.

Reklam
Reklam

Kısaca; İlimizde istihdamın artırılmasında, iş gücü piyasasının dengeli bir yapıya kavuşturulmasında, piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesinde, işsizlikle mücadele etmede, istihdam politikalarına yön verilmesine katkıda bulunulmasına yönelik çalışmalarını yürüten İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulumuz; Kamu-Özel Sektör, üniversite, sendikalar, dernekler ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak İşsizlik Sigortası Fonundan ayrılan kaynaklarla işgücü yetiştirme kurs projeleri, TYÇP projeleri, UMEM projeleri, girişimcilik projeleri, iş başı eğitim programları üreterek işyerlerimizin nitelikli eleman ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli mesafeler kat etmiştir. Bu çalışmalarımız 2013 yılında ve sonraki yıllarda da devam edecektir." dedi.

Ayrıca, kurul üyelerinden istihdam odaklı yeni projeler talep eden Vali Başköy; yapılacak bu çalışmaların toplumsal sorunların çözümüne de katkı yapacağını ifade etti.

2012 yılının değerlendirilmesi ve 2013 yılının plan ve programlarının görüşüldüğü, İl İstihdam ve Meslek Eğitim Kurulu toplantısı, diğer gündem maddelerinin ele alınması ve karşılıklı değerlendirmelerin ardından sona erdi.

Reklam
Reklam

İl İstihdam Kurulu toplantısında ayrıca, İŞKUR'la yapmış oldukları işbirliği ve istihdama olan katkılarından dolayı iş adamlarımıza teşekkür belgesi verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: