İl Koordinasyon Kurulu 2012 yılının 3. Toplantısını, İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda Vali Halil İbrahim Daşöz başkanlığında yaptı.
Yatırımcısı kuruluşlar, belediye başkanları ile kaymakamların hazır bulunduğu toplantıda Vali Halil İbrahim Daşöz, 2. Dönem yatırımcı kuruluşların raporlarına göre Manisa genelinde 437 kamu yatırım projesi bulunduğu ve toplam maliyet tutarının 5 milyar 197 milyon 100 bin TL olduğunu söyledi. Vali Daşöz, “Projeler için önceki yıllarda 1 milyar 245 milyon 888 bin TL harcama yapıldı. 2012 yılı için bu projelere toplam 396 milyon 204 bin TL harcama yapılarak, yüzde 26 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Projelerin 40’ı tamamlanırken, 230’u devam etmekte, 94’ü ihale aşamasına getirilmiş, 73 projeye ise henüz başlanılmamıştır” diye konuştu.
Vali Halil İbrahim Daşöz’ün konuşmasından sonra yatırımcısı kuruluşlar kurul üyelerini 2012 yılında Manisa’daki yatırım programları hakkında bilgilendirdi.
Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Manisa’da 31 adet projenin devam ettiğini, projelerin toplam maliyetinin 1 milyar 772 milyon olduğunu, 578 kilometre devlet yolu, 515 kilometre ise il yolu, toplam 1098 kilometre çalışmaları olduğunu söyledi.
İller Bankası A.Ş. 3. Bölge Müdürü Muhittin Menekşe, 2012 yılında Manisa genelinde 21 adet projeleri olduğunu, projelerin toplam maliyetinin ise 45 milyon 489 bin 212 TL olduğunu ifade etti.
Devlet Su İşleri (DSİ) 2.Bölge Müdürü Recep Özbal, “Manisa’da 2012 yılında 45 proje devam etmekte olup, toplam proje bedeli 567 milyon 693 bin 897 TL. Proje çalışmaları için önceki yıllarda 227 milyon 720 bin 563 TL ödenmiş olup, bu yılki ödeme 75 milyon 795 bin 114 TL’dir.” dedi.
DSİ 2.Bölge Müdürü Özbal, Gediz nehrinin geçtiği Manisa ovası ile İzmir-Menemen arasındaki 25 kilometrelik taşkın olan bölgede bir harita ihalesi yaptıklarını, bağ bozumundan sonra süratle çalışmalara başlayacaklarını belirtti.
Manisa’da Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)’nın önemli yatırımları olduğunu belirten TCDD 3. Bölge Müdürü Sebahattin Eriş, “Manisa-Alaşehir arasındaki 101 kilometre demiryolunu son teknolojiye uygun olarak tamamen yenileme çalışmalarını yaptık. Manisa- Akhisar arasındaki 52 kilometrelik demiryolunun çalışmaları devam ediyor. Yenileme çalışmaları sonunda trenler çarpma ile ses çıkarmayacaklar. Menemen-Bandırma arasında elektrikli trenler çalışacak ve 4-5 yıl sonra dizel tren işletmeciliği kalkmış olacak. Burada esas amaç, dünyanın 10. büyük limanı olan Çandarlı Limanı’na yük trenlerini yönlendireceğiz” diye konuştu.
Manisa-Menemen demiryolunu üç hat yapacaklarını ifade den Eriş, “Manisa il sınırları içerisinde yapılan yatırım 700 milyon TL’yi aşıyor. Çalışmalar sonucunda Manisa- Menemen arasında faaliyete geçecek olan hızlı tren, mevcut demiryolu güzergâhında geçmeyecek olup, bazı yerlerde Gediz’in karşısına geçilecek” dedi.
Eriş, hızlı trenin minimum hızının 160 kilometre olduğunu, Manisa-Uşak-Ankara arasındaki minimum hızın ise 250 kilometre/saat olacağını, Manisa-Ankara arasının 3 saat 15 dakika olacağını söyledi. Eriş, “Ankara-İzmir hızlı tren yolu Turgutlu’dan ikiye ayrılacak, bir kolu direk İzmir’e, diğer kolu ise Manisa-Menemen’den İzmir’e girecek” diye konuştu.
TCDD 3.Bölge Müdürü Sebahattin Eriş’in sunumundan sonra açıklama yapan Vali Daşöz, “Otoyol, hızlı tren ve Çandarlı Liman çalışmaları sonucunda iki tane önemli sonuç gözüküyor. Birincisi Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi tam entegre oluyor. İkincisi ise dünyanın en önemli lojistik bölgeleri bu bölgede kurulmuş oluyor. Karayolu, demiryolu, denizyolu çalışmaları sonucunda ihracat ve ithalatta dünyaya açılmış olacağız” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz