İl Müftüsü Atlı:"Bölgemizde Ve Özellikle Komşularımızda Bugünlerdecereyan Eden, Hepimizi Derinden Üzen Olumsuz Olayların, Dini Açıdan Bir Gerekçesi Yoktur"

Müftü Hasan Atlı, "Bölgemizde ve özellikle komşularımızda bugünlerde cereyan eden, hepimizi derinden üzen olumsuz olayların, dini açıdan bir gerekçesi yoktur"

Müftü Hasan Atlı, "Bölgemizde ve özellikle komşularımızda bugünlerde cereyan eden, hepimizi derinden üzen olumsuz olayların, dini açıdan bir gerekçesi yoktur" dedi.

Atlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında Müslümanlar'ın birlik ve beraberliğe önem vermesi gerektiğini söyledi.

Adaletle paylaşıldığı zaman herkesin dünya nimetlerinden istifade etmesinin mümkün olduğunu belirten Atlı, şöyle konuştu:

"Bölgemizde ve komşu ülkelerde hepimizi derinden üzen bu olayların vuku bulması elbette hepimizi derinden üzmektedir. Ülkemizde yaşanan olayların dini açıdan bir gerekçesi yoktur. Cenabı Allah'tan Müslümanlar arasındaki bu fitnenin, bu kargaşanın bir an evvel bitmesini diliyoruz. Allah'ın hepimize doğuştan vermiş olduğu bir takım haklar var. Bunların başında hayat hakkı var. Dolayısıyla hiçbir kimse hiçbir insanın hayat hakkına tecavüz edemez, hiç bir sebep olmadan elinden alamaz. Bunun yanında Cenab-ı Allah'ın doğuştan vermiş olduğu insan hakları içerisinde ifade edilen din ve vicdan özgürlüğü, hürriyet hakkı gibi hakların hepsi Allah'ın insanlara doğuştan verdiği haklardır. Dolayısıyla nerede yaşarsa yaşasın bu hakları kullanmak, insanın en tabii hakkıdır."

Reklam
Reklam

İslam'ın bir devlet sisteminde öngördüğü en temel özelliğinin adalet olduğunu belirten Atlı, eğer bir toplumda adalet hak ve hukuk gözetilmemişse, o devlete İslam adı da verilmiş olsa dahi onun bir anlamının olmayacağını kaydetti.

Atlı, "Televizyon ekranlarında gördüğümüz o manzaralar yüreklerimizi yakıyor. Televizyon ekranlarında gördüğümüz savaş manzaraları, bu mübarek ayda, bu Müslüman topluluğunda yaşanmaması gerekiyor. Dini açıdan bunun vebali çok büyüktür. Bu insanlara ramazan ayında bunu yaşatan kim olursa olsun, makamı ne olursa olsun Allah'ın huzurunda büyük bir vebaldedir" dedi.

Ramazan fitresini de değerlendiren Tatlı, Ramazan Bayramı'nın orijinal adının "İdu'l fitre" olduğunu söyledi.

Müslüman'ın verdiği fitrenin farz olduğunu belirten Atlı, şunları kaydetti:

"Ramazan ayının sonuna yani bayrama ulaşan bir Müslüman'ın fitre vermesi gerekir. Ramazan bayramının bir diğer adı da Fitre Bayramı'dır. Zaman zaman toplumumuzda bilmeyen bazı vatandaşlarımız, Ramazan Bayramı veya Fitre Bayramı yerine 'şeker bayramı' olarak ifade ediyor. Ancak dini açıdan bu doğru değil. Dinimizde 'şeker bayramı' diye bir bayram yoktur."

Reklam
Reklam

Bayram günlerinin barış ve sevinç günleri olduğunu belirten Müftü Atlı, dargınlığın dinen yasak olduğunu kaydetti.

Atlı, şunları dile getirdi:

"Bir arada yaşayan aile ve toplum fertleri arasında anlaşmazlıklar, sürtüşme ve tartışmalar olabilir. Bu gayet normaldir. Ama bunları dargınlık safhasına vardırmamak gerekir. İntikam almak dinimizce haramdır. Kin, nefret, haset ve benzeri duygular yasaklanmıştır. Müslüman'ın, imana, sevgi ve saygıya yataklık etmesi gereken, ancak bu şekilde iyi ve doğruya giden yolu aydınlatabilecek kalbi, bu kötü ve çirkin duygularla doldurulursa, manevi fonksiyonunu icra edemez. Sahibine ışık tutamaz. Bunun içindir ki bağışlamak büyüklüğün ta kendisidir ve Allah katından çok makbuldür."

Muhabir: Sabri Yıldırım

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: