İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kenan Üstünel Meclisi Bilgilendirdi

Düzce İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kenan Üstünel, KÖYDES ödeneklerinin hangi kriterlere göre gönderildiği konusunda...

Düzce İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kenan Üstünel, KÖYDES ödeneklerinin hangi kriterlere göre gönderildiği konusunda İl Genel Meclisi üyelerine bilgi verdi.

Kenan Üstünel, mecliste kendisine yöneltilen soru üzerine KÖYDES uygulamasının 2005 yılı sonundan itibaren uygulanmaya başladığına dikkat çekti. İçişleri Bakanlığı’nın proje öncesinde nüfusları itibariyle illeri kategorilere ayırdığını ve buna göre bir değerlendirme yaptığını ifade eden Üstünel, “2005 tarihinde KÖYDES projesi uygulanmaya başlandı. İçişleri Bakanlığı 2005 yılında illerin yol, su ve sanat yapılarının durumunu ve diğer bilgileri kapsayan bir envanter hazırlamamızı istedi. Biz de hazırlayıp gönderdik. 2005 yılının sonuna doğru bir uygulama olduğu için ilimize 700 bin TL ödenek tahsis edildi. 2006’da 16 milyon 240 bin TL, 2007’de 14 milyon 912 bin TL, 2008’de 3 milyon 895 bin TL, 2009’da 2 milyon 990 bin TL, 2010’da 6 milyon 675 bin TL, 2011’de 7 milyon 550 bin TL, 2012’de de 4 milyon 500 bin TL ödenek gönderildi” dedi.

Reklam
Reklam

Geçtiğimiz günlerde İl Genel Meclisi’nde yaşanan kısa süreli tartışmaya da açıklık getiren Üstünel, “Ben yol ağı uzadıkça bizim bütçemizi zorluyor dediğimde İGM Üyesi Ahmet Turhan haklı olarak ‘KÖYDES ödeneği nüfusa ve yol ağı uzunluğuna göre gelmiyor mu’ dedi. Ben de Gelmiyor, illerin gelişmişlik düzeyine göre geliyor dedim. Bu ödenek bize gönderilmeden önce yatırım programımızı istiyorlar. KÖYDES ödeneğini nerelerde kullanacaksın, hangi işleri yapacaksın diye soruyorlar. Biz de bu programı İçişleri Bakanlığı’na gönderiyoruz. Parayı da bir anda göndermiyorlar. Parça parça gönderiyor. Örneğin ilk etapta 5 milyon TL gönderiliyor. Biz işe başlıyoruz. 3. aydan itibaren bizden uygulamaları istiyorlar. İçme suyu olarak, yol olarak, sanat yapısı olarak ne yaptın diye. Her ayın 1’inde İçişleri Bakanlığı’na yaptığımız uygulamaları bildiriyoruz. Bunlar işleniyor. Sene sonunda tablo çıkıyor ortaya. Gelecek seneki ödenek de bu tablo üzerinden belirleniyor” ifadelerini kullandı.

KÖYDES ödeneklerinin illerin ihtiyaçlarına göre arttığına dikkat çeken Üstünel, “Şunu kesinlikle söylüyorum. Şimdi vereceğim rakamlarda şu ile çok gelmiş, bu ile az gelmiş, il genel meclisi çalışmamış değil. Bizden fazla alan küçük iller de var, bizden az alan büyük iller de var. Örneğin Ardahan nüfusu Düzce’den daha az olan bir il. 2005-2011 yılları arasında aldığı ödenek toplamı 72 milyon 991 TL. Düzce ise 53 milyon 505 bin TL almış. Edirne bizimle nüfus olarak aynı kategoride olan bir il. 46 milyon TL almış. Kastamonu da bizim grubumuzda 180 milyon TL almış. Bu Kastamonu İl Genel Meclisi’nin iyi çalıştığı anlamına gelmesin. Kastamonu’da yapılacak iş daha çok var. Bizim şu anda susuz köyümüz yoksa, Kastamonu’nun demek ki daha 50 tane susuz köyü var. Bizim şu anda yeni açılacak yolumuz yoksa, onların belki 50-100 km daha açılacak yolları vardır. İhtiyaçlar ile orantılı ödenek gönderiliyor. Ankara’nın aldığı ödenek 98 milyon TL. Ankara yol uzunluğu açısından Düzce’yi üçe katlar. İzmir 89 milyon TL almış. Çünkü gelişmişliği bizden daha iyi. Yeni envanterler hazırlanıp gönderilinceye kadar ödenek artmıyor. Bütün illeri aynı dengeye getirmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: