İl Sağlık Müdürlüğü: Futbolcunun ölümünde ambulans geç kalmadı

İzmir'in Balçova ilçesinde, Güzelbahçe Belediyespor ile Tirespor arasında oynanan amatör futbol maçında aniden rahatsızlanarak yere...

İzmir'in Balçova ilçesinde, Güzelbahçe Belediyespor ile Tirespor arasında oynanan amatör futbol maçında aniden rahatsızlanarak yere yığılan ve kaldırıldığı hastanede ölen futbolcu Serkan Tuğal için İzmir Sağlık Müdürlüğü'nden yazılı bir açıklama yapıldı.
Bazı basın organlarında, olay sonrası ambulansın geç geldiği ve futbolcuya geç müdahale edildiği iddiaları üzerine yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "İzmir 112 Ambulans Merkezini saat 13.03'te arayan saha görevlisi, maç sırasında ayağı kırılan bir sporcu için ambulans istemiştir. Bu yetkili, sahada görevli sağlıkçıların hastalarını muayene ettiklerini, soyunma odasına götürdüklerini eklemiştir. 112 Komuta Kontrol Merkezinde görevli personel kendisine Balçova bölgesinde görev yapan 112 ambulansının başka bir hastaya müdahale ettiği için yerinde olmadığını, başka bir bölgeden ambulans yönlendireceğini bildirmiştir. Futbol sahasına 10 dakika içerisinde ulaşabilecek 4 istasyonun ambulanslarının da o saatlerde başka vakalar için göreve çıktığının tespit edilmesi üzerine Güzelbahçe 112 ambulansı olay yerine sevk edilmiştir. Güzelbahçe bölgesinden hareket eden 112 ambulansı 14 dakikada futbol sahasına ulaşmıştır. Ambulansta bulunan hekim, hastaya ulaştıklarında ayak kırılması veya başkaca bir travma öyküsünün olmadığını, kişinin aniden sahada yığıldığını ve kalbinin durduğunu tespit ederek hemen yeniden canlandırma (CPR) işlemlerine geçildiği ifade etmiştir.
Hastanın başında, doktor olduğunu beyan eden sivil giyimli bir kişiden de yardım aldıklarını, ancak hastaya ulaştıkları sırada herhangi bir ilkyardım ve yeniden canlandırma çabası görmedikleri özellikle vurgulamıştır. Hasta, olay yerindeki 112 ambulansı ile tıbbi müdahaleye devam edilerek Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'ne 13.28'de ulaştırılmıştır.
Acil Servis'ten alınan bilgiye göre; burada 1,5 saat CPR uygulanmış, hatta harici kalp pili ile uyarı verilmiş, ancak en ufak bir geri dönüş belirtisine rastlanmamıştır. Sonuç olarak, hastanın ani kalp durmasına bağlı olarak hayatını kaybettiği kabul edilmiştir. Bu olayla ilgili bilgilere 112 Komuta Kontrol Merkezi'nin ses kayıt ve ambulans kayıt bilgilerinden ulaşılmış ve doğrulanmıştır. Futbolcunun kulübünden bir yetkili müdahaleler esnasında sağlık ekibimizin yanında bulunmuştur. Bu şahsın verdiği sözlü bilgi ile futbolcunun daha önce iki kez halı saha müsabakası sırasında bayılma öyküsü olduğu öğrenilmiştir. Her türlü kamu ve özel kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen sportif müsabakalar sırasında saha içi ve saha dışı sağlık ve güvenlik tedbirlerinin alınması bu organizasyonları düzenleyen kurum ve kuruluşlarının sorumluluğunda olup, oradaki tedbirlerin yetersiz olduğu acil durumlarda 112 ambulanslarından yardım talep edilmektedir. Bu olayda 112 arandığında hastanın tıbbi durumu ile ilgili yeterli bilgi verilmediği gibi ulaşıldığına kadar ne gibi ilkyardım ve sağlık uygulamalarının yapıldığı da bilinmemektedir. Ayrıca geçmişte sağlık sorunları olduğunun sporcunun çalıştığı kulüp yetkililerince de belirtilmesi ile ilgili olarak ne tür sağlık muayenelerinden geçirildiğinin sorgulanarak ani kalp durmasının nedenleri de araştırılmalıdır. Bazı basın yayın organlarında sanki olayın tüm suçlusunun ambulansın geç gelmesi olarak yayınlanması üzücüdür.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz