İl Sağlık Müdürlüğü'nden Kene Uyarısı

Eskişehir Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Dr. Huriye Kazan, tarla, bağ, bahçede çalışırken açık...

Eskişehir Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Dr. Huriye Kazan, tarla, bağ, bahçede çalışırken açık renkli kıyafetler tercih etmeliyiz ki keneleri fark edelim dedi.

Yunusemre Devlet Hastanesi Gaffar Okkan Salonu'nda mahalle muhtarları ile bir araya gelen İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Dr.Huriye Kazan, yurdumuzda kene vakaların görülmesi ve yaz ayına girilmesi sebebiyle genellikle kenelerden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı hakkında bilgilendirdi, uyarılarda bulundu.

Reklam
Reklam

Dr. Kazan yaptığı açıklamada, "Hastalık insanlara genellikle kene ile bulaşır. Kenelerin hayvanların veya insanların üzerinden çıplak elle toplanması, patlatılması veya ezilmesi ile bulaşır.

Ancak hasta olan hayvanların kan ve idrar gibi sıvılarına temas ile veya hasta olan insanların tükrük, idrar, kan gibi sıvılarına temas etmek ile insanlara geçebilir. Hastalık hayvanlarda belirti vermez, bu sebeble sağlıklı görünen hayvanlarda da hastalığın mikrobu bulunabilir; bu nedenle hayvanların kan, idrar gibi çıkartılarına çıplak el ile dokunulmamalı, hayvan keserken ve yüzerken dikkatli olunmalıdır. Bu hayvanların etinin pişirilerek tüketilmesi ve sütünün içilmesi ile hastalık bulaşmamaktadır" dedi.

Mikrobun vücuda alınmasından sonraki ilk 3 gün, en fazla 9 gün içinde belirtilerin ortaya çıktığını belirten Kazan, "Bu sebeble kene tutunmasından yada hasta hayvanın veya insanın idrar, kan gibi çıkartıları ile temas olayından sonra kişilerin, 10 gün kendilerini takip etmesini istemekteyiz.

Hastalık belirtileri; ateş, halsizlik, üşüme, titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrısı, yüzde ve gözlerde kızarıklık, bulantı-kusma ve ishaldir.

Reklam
Reklam

Tarla, bağ, bahçe, piknik veya hayvan otlatmaya giderken açık renkli kıyafetler tercih etmeliyiz ki, keneleri fark edebilelim. Vücutta açıkta yer bırakmayacak şekilde kıyafet tercih edilmeli, pantalonun paçaları çorap içine konmalıdır.

Eve dönüldüğü zaman, kollar, bacaklar, gövde, diz arkası, koltuk altı, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dahil tüm vücut ve elbiseler iyice kontrol edilmelidir" diye konuştu.

Kene tutunması fark edilir edilmez hemen çıkartılması gerektiğini vurgulayan Drl. Huriye Kazan, "Ancak asla çıplak elle kene çıkarılmaya çalışılmamalı, mutlaka eldiven veya kağıt mendil veya bez parçası, naylon poşet, yaprak, kene kartı gibi bir aracı ile kene patlatılmadan, ezilmeden çıkarılmalıdır. Çıkartılan yere tentürdiyot sürülmelidir. Kene çıkarılırken başı kalsa bile hastalık açısından sorun oluşturmaz.

ÖNEMLİ NOKTALAR:

-Araziden eve dönüşlerde tüm vücut ve giysiler iyice kontrol edilmeli,

-Kene fark edilir edilmez çıkarılmalıdır, ne kadar erken çıkarılırsa hastalığa yakalanma riski o kadar azalır.

Reklam
Reklam

-Keneye, hasta hayvan ve insan çıkartılarına (kan,idrar gibi) çıplak elle temas edilmemeli,

-Kenenin üzerine kolonya, alkol, yağ gibi maddeler dökülmemeli,

- Keneyi çıkarttıktan sonra patlatmayın,

-10 gün boyunca kendinizi takip edin, şikayetlerde en az iki belirti ortaya çıkarsa hemen sağlık kuruluşuna müracaat edin.

-Sorular için Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi (2307320'den 1616,1619) yada 184 Alo hattından bilgi alınabileceği belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz