İlaç çilesi 2 ay sonra bitiyor

ANKARA (İHA) - Hükümet ile ilaç sektörü arasında geçtiğimiz hafta imzalanan ve SSK'lıların yıllardır çektiği çileyi sona erdiren ilaç anlaşması 10 Şubat 2005 tarihinde resmen uygulamaya konuluyor.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türk Eczacıları Birliği Başkanı Mehmet Domaç, Türkiye İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Başkanı Cengiz Celahir tarafından imzalanan, 'Kamu Kurumlarının Serbest Eczanelerden İlaç Alımı Konusunda Yapılan Protokolü'nün genel esasları belirlendi. Bedeli kamu kurumları tarafından karşılanan ve serbest eczanelerden temin edilen ilaçlar özel koşullarda indirim uygulanacak. Protokol kapsamında tüm jenerik ilaçlarda eczane satış fiyat üzerinden yüzde 14.5 indirim uygulanacak, bu indirimin yüzde 3.5'luk bölümü eczacı, yüzde 11'lik bölümü imalatçı veya ithalatçı tarafından karşılanacak.

Reklam
Reklam

Orijinal ilaçlar ise iki grupta ele alınacak, indirim iki grup ilaç için farklı uygulanacak. Birinci Grup: İlaç molekülünün veya yeni bir kimyasal formülünün Türkiye'de ilk ruhsatlandığı tarihten itibaren 6 tam yılı doldurmamış ilaçlarda eczane satış fiyatı üzerinden yüzde 7.5 indirim uygulanacak. Bu indirimin yüzde 3.5'luk bölümü eczacı tarafından yüzde 4'lük bölümü imalatçı veya ithalatçı tarafından karşılanacak.

İkinci Grup: Birinci gruba girmeyen 6 tam yıldan daha yaşlı orijinal ilaçlarda eczane satış fiyatı üzerinden yüzde 14.5 indirim sağlanacak. Bu indirimin yüzde 3.5'luk bölümü eczacı tarafından yüzde 11'lik bölümü imalatçı veya ithalatçı tarafından karşılanacak.

EN UCUZ İLAÇ FİYATLARI REFERANS ALINACAK

İmalatçı veya ithalatçılar tarafından karşılanacak indirim bölümü (yüzde 4 veya yüzde 11) satış fiyatları üzerinden yapılarak depoya fatura edilecek. Bu durumda depocu ve eczacılar alış fiyatları üzerine yürürlükteki kar marjlarını yansıtacaklar, eczacı indirimi ulaşılan son fiyat üzerinden yapılacak. Yine orijinal ilaçlarda, fiyatı 'Beşeri Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar' ile belirlenen 15 Haziran 2004 tarihli azami fiyatların altında kalan ilaçlarda imalatçı veya ithalatçı indirimi referans fiyatın altında kaldıkları oranda daha az uygulanacak. Eczane satış fiyatı 3 milyon Türk Lirası ve daha az olan ilaçlar için indirim yüzde 7.5 olarak uygulanacak. Bu indirimin yüzde 3.5'luk bölümü eczacı, yüzde 4'lük bölümü imalatçı veya ithalatçı tarafından karşılanacak. Tüm kurumlar eşdeğer ilaç bedellerinin ödenmesinde en ucuz ilacın yüzde 30 fazlası kadarını dikkate alacaklar. Ancak fiyatları en ucuz olarak referans alınacak ürünlerin eczacılar tarafından ulaşılabilir olması gerekiyor.

Reklam
Reklam

Bu arada tavana esas en ucuz ilaç olarak belirlenen ilacın en az 5 ay piyasada bulunma şartı aranıyor. Bu nedenle en ucuzun yüzde 30 fazlasına giren ürünlerin 'ATC 3' pazarına göre piyasa payı tanımı 2005 yılı Ocak ayı sonuna kadar yapılacak. Genel Sağlık Sigortası uygulamasına kadar, SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı halen geçerli olan ödenen ilaçlar ve bu ilaçların ödeme koşullarını 2005 yılında uygulayacak. Bu ilaçlar ticari isim bazında listelenecek.

Öte yandan hükümet anlaşma protokolünün 1 Ocak 2005 tarihinde uygulanmasını planlıyordu. Ancak ilaç sektörü tarafından gerekli hazırlıkların tamamlanabilmesi için bu süre 1 Şubat 2004'e uzatıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, aksaklıkların yaşanmaması için başlama süresini 10 Şubat 2005 olarak açıkladı. Anlaşmanın imalatçı, ithalatçı, depocu ve eczacılar arasında ilacın mevcut satış koşullarına ilişkin başka bir değişiklik öngörmediği öğrenildi.