İlaç iskontosu Başbakan'a şikayet edildi

ANKARA (İHA) - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, 2008 ilaç protokolüne ek olarak 10 Eylül tarihinde imzalanan protokol ile 1 Eylül'den geçerli olarak yüzde 4'ten yüzde 11'e çıkan kamu kurum iskontolarından doğan eczacı zararına boyun eğmeyeceklerini belirtti.

Saydan, konuya ilişkin şikayetlerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazdığı mektupla bildirdi. Ecz. Saydan Başbakan'a yazdığı mektupta, "Kamu kurum iskontolarındaki eczacı zararının önlenmesi ve firmalarca telafi edilmesi için ivedilikle bir yasal düzenleme yapılmasını sağlayarak, bu ülkenin eczacılarına sahip çıkın" talebinde bulundu. Ecz. Saydan, sözkonusu mektupta, siyasi iktidarın Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türk Eczacılar Birliği arasında 9 Temmuz tarihinde imzalanan 2008 İlaç Protokolü'nde mutabakatın sağlanması yönünde görüşmelere müdahil olduğunu, ancak protokolün eczacıların mağduriyetini gidermediğini savundu. Saydan, mektupta ayrıca şu ifadelere yer verdi:

Reklam
Reklam

"İlaç firmalarının, kamu kurum iskontosu uygulaması sayesinde eczacılarımız üzerinden elde ettikleri haksız kazançları devam etmektedir. Bilindiği gibi 14 Aralık 2004 tarihinde kamu kurum iskontosuyla ilgili protokol imzalanarak ilaç firmalarının yapması gereken iskontoların eczacıların üzerinden ve karlılığından yapılması yönündeki düzenleme uygulamaya taraf olmayan eczacıların imzasıyla yürürlüğe girmiştir. İlaç firmalarının imzası bulunmadığı gibi ilaç firmalarına taahhütlerine uymadıkları takdirde bir yaptırım düzenleyen herhangi bir yasal düzenleme de bulunmamaktadır. Türk Eczacıları Birliği ile SGK'nın eczacı kamuoyunun bilgisi dışında 10 Eylül 2008 tarihinde imzalamış olduğu ek protokol eczacı kamuoyunun beklentilerinin aksine kamu kurum iskontosu sorununu çözme amacından çok uzak olup, eczacı kamuoyunun çok büyük tepkisine neden olmuştur. Zira; soruna çözüm değil erteleme getirilmektedir. 10 Eylül tarihinde imzalanan ek protokol ile 1 Eylül'den geçerli olarak yüzde 4'ten yüzde 11'e çıkan kamu kurum iskontolarından doğan eczacı zararına seyirci kalınmaktadır. Kepenk kapatmamak için adeta savaş veren eczacıları koruyan yasal bir düzenleme olmadığı için biz eczacıların kamu kurum iskontolarından doğan zararlarının karşılanmaması kabul edilebilir bir durum değildir. Ülkemizde akla gelebilecek her konuda binlerce yasal düzenleme mevcutken ilaç firmalarının yapmış oldukları kamu kurum iskontosu uygulamasında firmaları bağlayan, onlara yaptırım yükleyen hiçbir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Eczacılar olarak bizlerin; kamu kurum iskontolarındaki katlanarak artan zararımızın zamana yayılarak kabul ettirilmesine, kanıksanmasının sağlanmaya çalışılmasına ve zararımızın kalıcılaştırılmasına boyun eğmemiz söz konusu değildir. Bizler bile bile mesleğimizin kötüye gitmesine ve kepenklerin kapatılmasına seyirci kalmak istemiyoruz. Bu yüzden sizden isteğimiz, kamu kurum iskontolarındaki eczacı zararının önlenmesi ve firmalarca telafi edilmesi için ivedilikle bir yasal düzenleme yapılmasını sağlayarak, bu ülkenin eczacılarına sahip çıkmanızdır."

Reklam
Reklam