İlaç Kalıntısı Problemini Çözen Türkiye Bu Kez Zararlılarla Mücadele Ediyor

Rusya’nın Türkiye’den ithal ettiği 90 ton domates ile 20 ton çileği 'batı çiçek güvesi' bulunduğu...

Rusya’nın Türkiye’den ithal ettiği 90 ton domates ile 20 ton çileği 'batı çiçek güvesi' bulunduğu gerekçesiyle geri göndermesi gözleri yeniden yaş sebze meyve ihracatına çevirdi. Antalya İhracatçılar Birliği (AİB) Başkanı Mustafa Satıcı, son 2,5 yıldır Rusya’ya ihraç edilen ürünlerin bir tanesinin bile 'insan sağlığı açısından en tehlikelisi kabul edilen' ilaç kalıntısı nedeniyle geri gönderilmediğini söyleyerek, "İlaç kullanılmadığı için şimdi zararlıları konuşuyoruz." dedi.

Mustafa Satıcı gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplandırdı. Türkiye’nin yıllık 550 milyon ton olan domates ihracatının yüzde 50’sinin Rusya’ya yapıldığını belirten Satıcı, karantina zararlılarına karşı 'sıfır tolerans' uyguladığı için bu ülkeye yapılan ihracatta 8–9 yıldır çok hassas davranıldığını söyledi. Rusya’nın büyük bir pazar olması sebebiyle ticaretin olumsuz etkilenmemesi için Ekonomi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları ve ihracatçılar olarak çok hassas davrandıklarını kaydeden Satıcı, "Bunun bir göstergesi olarak da sadece Rusya’ya ihraç edilen ürünlerin tümü laboratuvarda zirai ilaç kalıntısı analizlerine tabi tutuluyor." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Gösterilen bu hassasiyetten dolayı Rusya’nın 2,5 yıldır bir tane bile Türk ürününü ilaç kalıntısı nedeniyle geri göndermediğinin altını çizen Satıcı, "Zirai ilaçta başarılı olduk. Daha az zararlı, daha az tehlikeli bir noktaya geldik. Bir üst lige çıktım. İlaç kullanılmadığı için şimdi de zararlıları konuşmaya başladık." diye konuştu.

Geçen yıl konuşulan zararlının Akdeniz meyve sineği olduğunu, bu sene ise batı çiçek güvesinin gündeme geldiğini anlatan Satıcı, "Ürünün daha ziyade kabuğunu etkileyecek, görüntüsünü bozacak şeyler. İnsan sağlığı açısından risk oluşturmuyor. Bu parti ürünlerde zaman zaman geri dönüşler oluyor. Şu dönemde, Rusya’nın kendi üretimi de devreye girdi. İçeride bir üretici baskısı var. Bu boyutu da çok önemli. Buna rağmen dönen ürünlere bakıyoruz. 3-4 TIR. Bu yıl 10 TIR’ı bulmadı. Rusya’ya 10 bin TIR ürün ihraç ediyoruz. Ürünlerimiz dönmüyor. Çok küçük partiler geri dönüyor. Bir risk ve sıkıntı görmüyoruz. Bir olumsuzluk görmüyoruz." şeklinde konuştu.

Mustafa Satıcı, Rusya’da ve Avrupa’da marka haline gelen Antalya domatesinde mayıs ayında hiçbir sorun yaşanmadığını kaydederek, "Zararlılarla ilgili sorunlar yaz döneminde yaşanabiliyor." açıklamasını yaptı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: