İlaç mağduru vatandaş, hukuk mücadelesini Yargıtay'a taşıdı

Baş ağrısı sorunları yüzünden kullandığı ilacın beyin kanamasına yol açtığı Haydar Dursun, 14 yıldır hukuk...

Baş ağrısı sorunları yüzünden kullandığı ilacın beyin kanamasına yol açtığı Haydar Dursun, 14 yıldır hukuk mücadelesi veriyor. İlacın etkisiyle 3 kez beyin ameliyatı olan ve yüzde 69 iş göremezlik raporu alan Dursun, hem ilacı yazan doktor hem de ithalatçı firma olan aleyhine dava açtı.

İstanbul’da yaşayan ve inşaat işçisi olan Haydar Dursun, 1998 yılında baş ağrısı şikayetiyle Pendik’te bir hastaneye giderek muayene oldu. Doktorun yazdığı 'Novadral Redart' isimli ilacı kullanmaya başlayan Dursun, bir süre sonra beyin kanaması geçirerek 17 gün komada kaldı. Olayın üzerine giden Dursun, Adli Tıp Kurumu'na başvurarak sağlık durumu hakkında rapor aldı. Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu 2004 yılında söz konusu ilaç hakkında ‘Bu ilacın beyin kanamasını kolaylaştırıcı etkisi bulunmaktadır’ tespitinde bulundu. Adli Tıp Genel Kurulu’nun 2005’te verdiği raporda ise, bu bilgiyi onaylanarak, ‘Novadral tedavisi kanamayı artırır, doktor hastanın özel durumunu fark etmemiş.’ deniliyor.

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü de 2007 yılında, ‘bu ilacın kan basıncını artırdığı bilinmektedir’ ifadelerini içeren bir yazı gönderiyor. Haydar Dursun, tüm bu raporlarla birlikte Pendik 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde ilacı yazan doktor ve söz konusu ilaç firması hakkında dava açarak 50 bin lira manevi ve bin lira maddi tazminat istedi. Mahkeme ise ilacın ‘satılmaması gereken ilaç’ olmadığı ve beyin kanamasıyla ilaç arasında bir nedensellik bağı kurulamayacağı gerekçeleriyle davayı firma yönünde reddetti. Mahkeme, yasal faiziyle birlikte Dursun’un, avukatlık vekalet ücreti olarak 2 bin 265 lira ödemesine karar verdi. Dursun ise, böyle bir ücreti ödeyecek parası olmadığını, aynı konuyla ilgili sağlık sorunlarının devam ettiğini ifade etti. Dursun, bunun yanı sıra hacizle karşılaşınca eşinin de boşanma davası açtığını söyledi.

Maddi imkânsızlıklar sebebiyle yeşil kart sahibi olan ve dava için de İstanbul Barosu’ndan adlî yardım hizmetinden faydalanan Dursun’un avukatı İzzet Süel, Eczacıbaşı aleyhine açtığı davayı Yargıtay’a taşıdı. Dursun’un, kendisine ilacı yazan doktor aleyhine açtığı dava Yargıtay tarafından bozularak yeniden görülüyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz