“İlaç takip sistemi kaosu başladı”

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, çalışmayan sistem yüzünden vatandaşların ilaçlarını alamadığını söyledi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası(TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sağlık Bakanlığı’nca uygulamaya başlayan İlaç Takip Sistemi(İTS)'nde bugün itibariyle, 24 bin eczanenin sisteme girmesiyle birlikte aksaklıkların başladığını belirtti. Saydan, sabah saatlerinden itibaren çalışmayan İTS yüzünden vatandaşların ilaçlarını alamazken, gerekli hazırlıklar tamamlanmadan sistemin devreye girmesiyle ilaç veremediği için hastasıyla karşı karşıya gelen eczacıların da mağdur olduğunu söyledi.

TEİS Genel Başkanı Saydan yaptığı yazılı açıklamada, “Sendika olarak günler öncesinden sistem hazır olmadığı için kaos yaşanacağına dair ikazlarımızı yetkililere iletmemize rağmen, erteleme taleplerimiz göz ardı edilmiş, olan yine ilaçlarını alamayan vatandaşımıza ve ilaç veremediği için hastasının öfkesine maruz kalan eczacılarımıza olmuştur” dedi.

Reklam
Reklam

24 bin eczanenin bugün sisteme kayıt yapmaya başlamasıyla birlikte, sistemin çalışamaz hale geldiğini ve vatandaşların ilaçlarını alamaz durumda olduğunu belirten Saydan, sorunun sadece sistemin çalışmaması olmadığını, sistem çalışsa dahi ilaç firmalarının karekodlu ilaçlarını sisteme bildirmemiş olmasının yine hastaların ilaca ulaşımının önünde engel olduğunu ifade etti.

Eczanelere verilen ilaçların her türlü kontrolünün firma ve depolar tarafından yapılmak zorunda olduğuna işaret eden Saydan, İTS de bunun göz ardı edildiğini ecza depolarının sorumluluğunun da ortadan kaldırıldığını ileri sürdü.

-İLAÇ KAOSU YENİDEN BAŞLADI-

Pilot çalışması yapılmayan, alt yapısı tamamlanmamış olan İTS sisteminin, zaten sıkıntılı olan Medula reçete provizyon sistemini de çalışmaz hale getirdiğine dikkat çeken Saydan açıklamasına şöyle devam etti:

“Gerek firmaların eksikliği, gerek depoların sisteme dahil edilmemesi gerekse çalışmayan sistem yüzünden, Şubat ayında yaşadığımız ilaç kaosu yeniden başlamıştır. İlaçların takip ve kontrol edilmesine karşı değiliz, bu yönde hiçbir çekincemiz bulunmamaktadır. Zira; eczanelerimizde bulunan bütün ilaçlar, firmalardan, depolara oradan da eczanelerimize fatura ile gelmektedir. Eczanelerimizde kayıt dışı ilaç bulunmamaktadır. Dolayısıyla da eczacılar olarak ilacın Sağlık Bakanlığınca takip ve kontrol edilmesine karşı çıkmamız ve hayır dememiz mümkün değildir. Ancak şu an hiçbir sistem hazır değilken, İlaçlar hazır değilken, Firmalar ve Ecza depoları hazır değilken biz eczacılardan ne yapmamız beklenmektedir?”

Reklam
Reklam

-SAĞLIK BAKANLIĞI BU UYGULAMAYI ERTELEMELİ-

İlaç hizmetine ve ilaçlara ulaşmaya eczacıların engel olmadığını ifade eden Saydan açıklamasında, “Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün bünyesinde bulunan İTS birimi aracılığı ile yaşanan tüm sorunları görmezden gelerek sadece “ilaçları sisteme kaydedin” emri yayınlamak yerine, akılcı ve mantıklı çözümler üretmeye ve söz konusu mağduriyetleri ivedilikle çözmek için uygulamayı ertelemeye çağırıyoruz” dedi.(ANKA)