İlaç zehirlenmesine dikkat

Çocukluk çağındaki ilaç zehirlenmeleri, 1-3 ve 15-17 yaşlarında artış gösteriyor. İlkinde kaza sonucu oluşanlar, diğerinde ise cana kıyma sebebi ağır basıyor. Kaza sonucu ortaya çıkan zehirlenmelerin yarıdan fazlası ilkbahar ve yaz aylarında görülüyor.

Bunun da sebebi, bu ayların boya, badana, ev taşıma, yolculuk gibi sebeplerle çocuk üzerindeki dikkat ve denetimin azaldığı, evin dağınık, dolapların ve çekmecelerin açık bulunduğu dönemler olması...Aile içi sorunlar, alışılagelmiş aile düzeninin bozulması, hastalık, ölüm, gebelik, aileye yeni bir bebeğin katılması, yolculuk, taşınma, başka bir evi ziyaret, eve misafir gelmesi ve yemek hazırlama gibi olaylar, zehirlenmeye zemin hazırlıyor.

ÇOCUKLARIN DOĞAL MERAKI

Çocuklardaki doğal meraklılığın, onlara, zehirlenmeye hazır biçimde ortam oluşturduğunu vurgulayan uzmanlar, çocukların her yeri keşfetmeye ve çevrelerini incelemeye çaba gösterdiğini, buldukları her şeyi doğrudan ağızlarına götürdüklerini, tehlikeyi anlamadığını ve uyarı etiketlerini okuyamadığını hatırlatarak, kaza ile olan zehirlenmelerin yüzde 60-70 kadarının ilaçlarla olduğunu kaydediyor. Uzmanlara göre, bunlar arasında, analjezik (ağrı kesici), antienflamatuvarlar, sedatif-hipnotik ve trankilizanlar (sakinleştirici-yatıştırıcı), antidepresanlar (ruhi çöküntüyü giderici) ve santral sinir sistemini etkileyen diğer ilaçlar başta geliyor.

Reklam
Reklam

İlaçlardan kaynaklanan zehirlenmelerin büyük çoğunluğunun, oral (ağız yolu ile alınan), katı ilaç biçimleri (draje, tablet, kapsül) ile meydana geldiğini belirten uzmanlar, çocuklar açısından, kaplanmış, değişik renkli tablet ve kapsüller ile yumuşak ilaçların daha çekici olduğunu bildiriyor.

"ÇOCUĞUN GÖZÜ ÖNÜNDE İLAÇ ALMAYIN"

İlaçların, çocukların ulaşamayacağı yerlerde ve tercihen kilit altında saklanması gerektiğini ifade eden uzmanlar, "Çocukların önünde ilaç kullanmayınız. Sizi taklit etmek isteyebilirler. İlacınızı aldığınız anda telefona veya kapıya cevap vermek durumunda kaldıysanız, ilacı yanınıza alınız veya çocukların ulaşamayacakları bir yere koyunuz. Çocukların genellikle gözlem altında olmadıkları zamanlarda çabuk hareket ettiklerini unutmayınız" uyarısında bulunuyor.

Uzmanlar, ilacın, kullanıldıktan sonra kapağının kapatılıp saklanılan yere tekrar konulması gerektiğini bildirerek, "Gece veya karanlık bir odada çocuğunuza ilaç verirken ışığı açınız. Tüm ilaçları kendi orijinal ambalajlarında saklayınız. Etiket (iç-dış ambalaj) ve prospektüs, ilacın doğru kullanımını sağlayan bilgileri içermektedir. İlacın içinde bulunan maddeleri ve acil durumlarda alınacak tedbirleri içeren talimatları bilmek önemlidir" diyor.

Reklam
Reklam

"İLAÇ ŞEKER DEĞİL"

Her ilacın isminin doğru kullanılarak, ilacın şeker olmadığının çocuklara öğretilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, ilaçların şeker veya oyuncak olarak algılanmasına yol açabilecek davranışlardan (ilaç kutularıyla veya kullanılmış enjektörlerle oynamasına izin vermek gibi) kaçınılması gerektiğine de dikkat çekiyor. Uzmanlar, çocuğun ilaç kullanması gerektiğinde, ne amaçla ve ne süre kullanılacağını. kendisine anlayabileceği bir dille açıklanması gerektiğini vurgulayarak, kullanılmayacak duruma gelmiş ilaçların da, çöpe atmayarak, lavaboya veya tuvalete dökülerek kesinlikle yok edilmesi gerektiğini kaydediyor.

Anahtar Kelimeler: