Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde halka açık konferanslar dizisi kapsamında, ‘İlacı Doğru Kullanıyor Muyuz’ konulu konferans düzenlendi.
Konferansı veren Eczacı Yağmur Bircan, “Her madde zehirdir. Zehir olmayan madde yoktur. Zehir ile ilacı ayıran dozdur” dedi. Bircan, ilaçların dozunda kullanıldığı takdirde tedavi edici olduğunu söyledi.
İlaçların hastalıkları teşhis etmek, önlemek ve tedavi etmek amacıyla üretildiğine dikkat çeken Bircan, tedavinin başarısının ilacın doğru kullanımıyla doğru orantılı olduğunu belirtti.
Son yıllardan Sağlık Bakanlığı'nın da eğitimler, görsel ve yazılı basındaki duyurularla ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ faaliyetlerine yönelik yapılan çalışmalarda da doğru teşhis, doğru ilaç, doğru bilgilendirme ve doğru takibin öneminin vurgulanmaya çalışıldığını ifade eden Bircan, sözlerine şöyle devam etti:
“Akılcı İlaç Kullanımı ile tedaviden istenilen sonuç alınabilir. Burada ilacı uygulayan hasta veya hasta yakınının bilinçli ve duyarlı olması önemlidir. Hekim, Eczacı, Hasta koordinasyonuyla tedavi başarısının arttığı gözlenmektedir.”
“Piyasada gıda takviyelerinin ilaç olmadığını, sadece günlük besin ihtiyaçlarımıza ve tedavimize ek olarak kullanılabileceğini söylemek gerekir” diyen Bircan, şunları söyledi:
“Bitkisel ilaç adı altında yasal olmayan yollardan üretilen bazı ürünler geçmişte ülkemizde de ölüm vakalarına yol açmıştır. En belirgin örnek, zayıflamaya yardımcı denilerek kırmızıbiber hapı olarak satılan ürünü kullanan ve hayatını kaybeden insanlardır. Daha sonra ürün incelendiğinde içerisinde ‘Sibutramin’ maddesi saptanmıştır. Bu kimyasal madde daha önce yurtdışında ilaç olarak kullanılmış ancak kalp üzerinde etkisi öldürücü sonuçlara yol açtığı için piyasadan kaldırılmıştır.”
TIBBİ BİTKİLER ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Bircan, aslında bitkilerin hastalıklardan korunmada, tedaviye ek olarak kullanıldıklarında iyi sonuçlar verdiğini kaydederek, “Zaten ilaçlar da ilk olarak bitkilerden elde edilmiştir. Ancak bitkinin doğru yerlerden toplanması, uygun koşullarda saklanması ve depolanması gibi biz satın alana kadar geçirdiği aşamalar, içerisindeki etkili bileşiklerden verim alınması açısından önemlidir” ifadelerini kullandı.
Tıbbi bitkiler kullanılırken nerden alındığına, ne şartlarda saklandığına ve özellikle bitkinin doğru bitki olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Bircan, bitkiler konusunda en ayrıntılı eğitimi alan meslek grubunun eczacılar olduğunu ve gerekli durumlarda eczacılara danışılabileceğini kaydetti.
Eşdeğer ilaç kullanımına da değinen Bircan, “Eşdeğer ilaç, orijinal ilacın 10 yıllık patent süresi bittikten sonra diğer ilaç firmaları tarafından aynı etkin madde kullanılarak üretilen, orijinal ilaç ile aynı etkileri gösterdiği test edilen ilaçtır” diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı tarafından üreticilerin bu konuda sıkı takip edildiğini ve biyoeşdeğerlik göstermeyen hiçbir ilaca ruhsat verilmediğini vurgulayan Bircan, iki ilaç arasındaki tek farkın üretildikleri firmalar olduğunu bildirdi.
Bircan, son olarak “Eşdeğer ilaç güvenlidir, etkilidir. Eczacınıza güvenin” diyerek, katılımcıların sorularının sorularına yanıt verdi. Bircan’ın, sorulan soruları yanıtlaması ile konferans sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz